Üzleti tippek

Telephelyengedély nélkül be kell zárni a boltot

Június végéig adhatták be a telephelyengedélyre vonatkozó kérelmüket azok a kis- és középvállalkozók, akik ipari tevékenységet végeznek.

A telephelyengedélyt kötelezővé tévő kormányrendelet legfőképpen azokat a vállalkozásokat érinti, amelyek lakóövezetben végeznek olyan ipari vagy szolgáltató tevékenységet, amely kedvezőtlen hatással lehet környezetükre, illetve a környéken élők nyugalmára, egészségére.

A lapunk által megkérdezett önkormányzatok szerint a vállalkozók 20-30 százaléka nem adta be telephelyengedély-kérelmét a múlt hét eleji határidő lejártáig – vagy azért, mert nem tudja, hogy be kell adnia, vagy mert attól fél, nem fogja megkapni.

A rendelet szerint a határidő lejárta után a cégeknek fel kell függeszteniük működésüket, amíg nincs meg a telephelyengedélyük. Igaz, azok meglétét az önkormányzatok októberig nem ellenőrzik, azután viszont – a tevékenység felfüggesztése mellett – már csak bírság megfizetésével lehet a hiányzó engedélyt beszerezni. Az önkormányzatok eddigi tapasztalatai szerint az elutasított telephelyengedély-kérelmek száma minimális.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik