Üzleti tippek

Közeleg az eva-előlegfizetés

Jövő hétfőig kell megfizetni az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerint adózóknak a második negyedéves adóelőleget. Az eva mellett a tb-járulékok rendezésére is egy hete maradt az érintetteknek.

Általánosságban elmondható, hogy az evaelőleget a második negyedév folyamán szerzett bevételek után kell megfizetni. Bevételnek kell azonban tekinteni az olyan követeléseket is, melyekről június 1-jét megelőzően állított ki számlát az evázó, függetlenül attól, hogy bankszámlájára megérkezett-e június 30-ig az ellenérték.

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény ugyanis kimondja, hogy a bevétel megszerzésének időpontja a számla vagy számlát helyettesítő okmány kiállításának napját követő 30. nap abban az esetben, ha az adóalany a bevételt eddig az időpontig nem szerezte volna meg.

Természetesen ebben az esetben is a számla bruttó értéke, azaz az áfával növelt összeg után kell megállapítani a 15 százalékos adót. Az evaelőleg átutalásával együtt evabevallást nem kell benyújtani. Mindössze a bevételi nyilvántartás alapján kell kiszámolni az első negyedéves evaelőleg összegét, és azt kell elutalni az adóhivatalnak, legkésőbb jövő hétfőig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik