Üzleti tippek

Felülvizsgálták az eva-jogosultságot

Eddig 111 vállalkozásról derült ki, hogy nem választhatta volna az evát. Közülük 83 egyéni és 23 társas vállalkozás. A legtöbben olyan mezőgazdasági termelők, akik termékük értékesítésekor kompenzációs felárat kapnak.

Több vállalkozás tavalyi bruttó árbevétele meghaladta a 15 millió forintot, s volt, amelyben új tag szerzett 50 százaléknál nagyobb részesedést. Nem szerencsés év közben kikerülni az evakörből, mert az érintettek adóját az eltelt időszakra az adóhivatal állapítja meg. Az ötszáz vizsgált adózó több mint feléről kiderült, hogy nem fizetett időben.

A mulasztók háromnegyede egyéni vállalkozó. Nagy részük az ellenőrzési értesítést követően átutalta adóját. Bírságot egy esetben sem róttak ki a revizorok. Az ellenőrzések célja elsősorban az, hogy felhívják az adózók figyelmét kötelezettségeikre – hangsúlyozta Varga Árpád, az APEH elnökhelyettese. Megközelítően kilencmilliárd forint eva folyt be eddig. Az adóhivatal a hétvége miatt július 14-ig esedékes, második negyedévi befizetésből is – az első negyedévihez hasonlóan – legalább nyolcmilliárdos evabevételt vár.

Ajánlott videó