Üzleti tippek

A kormány meg akarja szüntetni a pénzpiaci bizonytalanságot

admin

2003. 07. 04. 00:00

A kormány határozott és gyors intézkedésekkel el akarja oszlatni a jelenlegi bizonytalanságot – idézte a pénzügyminisztérium politikai államtitkárát, Veres Jánost pénteken a Reuters hírügynökség.


Szavait a hírügynökség úgy értelmezte, hogy a kormány elismeri: hibásan ítélte meg a piacot, amikor egy hónappal ezelőtt gyakorlatilag leértékelte a forintot.

Veres János azt mondta egy pénteki gazdasági tanácskozáson, hogy az euró-árfolyamsáv közepének eltolásával a kormány meg akarta a nyugtatni az exportőröket afelől, hogy a forint nem erősödhet 240/euró fölé, de a piacok félreértették az intézkedést, mivel a forint már az intézkedés előtt gyengülni kezdett – írta a hírügynökség.

– Ebben hibát látok: az intézkedés előkészítésekor rosszul ítéltük meg a megelőző két nap árfolyamváltozásainak jelentőségét – idézte Verest a Reuters.

A tervezett új intézkedések között említette Veres János a külföldi befektetők ösztönzését – erre nézve, mint mondta, Medgyessy Péter miniszterelnök hamarosan intézkedéseket jelent be -, a jövő évi költségvetés fő számainak gyors meghatározását és az európai átváltási mechanizmushoz (ERM-II.) való csatlakozás programjának kidolgozását – írta a Reuters, hozzátéve, hogy Veres János tájékoztatása szerint előrehaladott állapotban vannak a kormány és a Magyar Nemzeti Bank megbeszélései az ERM-II.-höz való csatlakozás ügyében.

Veres János megismételte, hogy a kormány elkötelezett az államháztartási hiány csökkentése mellett a GDP 4,5 százalékára az idén, majd további lefaragására 1,0-1,5 százalékponttal jövőre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.