Üzleti tippek

A kormány meg akarja szüntetni a pénzpiaci bizonytalanságot

A kormány határozott és gyors intézkedésekkel el akarja oszlatni a jelenlegi bizonytalanságot – idézte a pénzügyminisztérium politikai államtitkárát, Veres Jánost pénteken a Reuters hírügynökség.


Szavait a hírügynökség úgy értelmezte, hogy a kormány elismeri: hibásan ítélte meg a piacot, amikor egy hónappal ezelőtt gyakorlatilag leértékelte a forintot.

Veres János azt mondta egy pénteki gazdasági tanácskozáson, hogy az euró-árfolyamsáv közepének eltolásával a kormány meg akarta a nyugtatni az exportőröket afelől, hogy a forint nem erősödhet 240/euró fölé, de a piacok félreértették az intézkedést, mivel a forint már az intézkedés előtt gyengülni kezdett – írta a hírügynökség.

– Ebben hibát látok: az intézkedés előkészítésekor rosszul ítéltük meg a megelőző két nap árfolyamváltozásainak jelentőségét – idézte Verest a Reuters.

A tervezett új intézkedések között említette Veres János a külföldi befektetők ösztönzését – erre nézve, mint mondta, Medgyessy Péter miniszterelnök hamarosan intézkedéseket jelent be -, a jövő évi költségvetés fő számainak gyors meghatározását és az európai átváltási mechanizmushoz (ERM-II.) való csatlakozás programjának kidolgozását – írta a Reuters, hozzátéve, hogy Veres János tájékoztatása szerint előrehaladott állapotban vannak a kormány és a Magyar Nemzeti Bank megbeszélései az ERM-II.-höz való csatlakozás ügyében.

Veres János megismételte, hogy a kormány elkötelezett az államháztartási hiány csökkentése mellett a GDP 4,5 százalékára az idén, majd további lefaragására 1,0-1,5 százalékponttal jövőre.

Ajánlott videó