Üzleti tippek

Szeptembertől működik a lakásügyi hivatal

A Nemzeti Lakásprogram végrehajtása, szabványok megalkotása, valamint a tárcák közötti szakmai egyeztetés lesz a legfontosabb feladata a szeptember elsejétől létrejövő Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalnak. A kormány lakás- és építésügyi terveiről Lamperth Mónika belügyminiszter tartott tájékoztatót.

A hivatal az eredetiektől eltérően nem a Belügyminisztériumon belül, hanem különálló testületként jön létre, vezetőjének Fegyverneky Sándort, a XIII. kerületi önkormányzat főépítészét nevezte ki Lamperth Mónika belügyminiszter.

A hivatal stratégiai feladatai közé tartozik többek között a kormány által elfogadott Nemzeti Lakásprogram végrehajtása, az országos szintű, EU-normákhoz igazodó szabályozási rendszer kialakítása, a műszaki ellenőrzések szakmai felügyelete, a tárcák közötti szakmai koordináció, valamint az ezekhez kapcsolódó EU és kormányzati támogatások fogadása és elosztása.

14 milliárd lakásépítésre és felújításokra

A kormány lakásügyi terveiről szólva a belügyminiszter kiemelte a Széchenyi-terv keretében indult lakásépítési és felújítási pályázati rendszert, melyre az idei költségvetésből összesen 14 milliárd forintot különítettek el. A program keretében eddig négy programot hirdetett meg a BM, az önkormányzati bérlakások építésére, város-rehabilitációra, közművesített építési telkek hasznosítására, valamint panelfelújításokra.
Lamperth Mónika tájékoztatása szerint június végéig 25 pályázat érkezett be bérlakásépítésre, valamint egy pályázat építési telek hasznosítására. Az igénylők az összesen öt milliárdos költségekhez 3,2 milliárd állami támogatást igényelnek.

Szociális intézkedések: fél-szocpol és lakbértámogatás

A falvakban, rosszabb anyagi helyzetben lévő családok első lakáshoz jutását segítheti az az intézkedés, mely szerint 2004. január elsejétől úgynevezett fél-szocpolhoz juthatnának azok a családok, akik első alkalommal vásárolnak használt lakást.
Szintén a rászorulók érdekében alkotta meg a kormány a lakbértámogatásról szóló törvényt – jelentette ki a belügyminiszter. A törvény értelmében jövőre differenciált mértékben anyagi támogatáshoz juthatna azok a családok, akik jelenleg bérlakásokban élnek. 2006-ra ez a rendszer több, mint százezer család lakhatását támogatná.

Lakásügyi törvények ősztől

Az ősszel kezdődő parlamenti időszakra négy törvény előkészítését és beterjesztését tervezi a belügyi tárca. Ezek közül a társasházi törvényt – mely a társasházak döntéshozatali eljárását könnyíti meg – áprilisban elfogadta a kormány. Ezután kerül várhatóan a kormány elé a lakásszövetkezeti törvény, amely a szövetkezeteknek nyújt választási lehetőséget a különböző tulajdonformák között, a lakbértörvény és az épített környezet védelméről szóló törvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik