Üzleti tippek

Megalakult az uniós agrártámogatásokat fogadó hivatal

admin
admin

2003. 07. 03. 00:00

Július 1-jén megalakult, az év végén pedig megkezdi működését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), amely az uniós támogatásokat fizeti majd ki a magyar gazdáknak jövő májustól. Magyarország ezzel eleget tett a csatlakozással összefüggő egyik legfontosabb kötelezettségének – jelentette be csütörtökön Németh Imre földművelésügyi miniszter.

A SAPARD pályázatok feltételei nem változnak

A 750-800 fős MVH többek között az Európai Unió normatív belpiaci és külpiaci támogatásainak kezelésével, az intervenciós rendszer működtetésével és a vidékfejlesztéssel összefüggő feladatokat látja majd el. Az MVH felállása nem hoz változást az Agrárintervenciós Központ és a SAPARD Hivatal által kezelt pályázatok, támogatások feltételeiben – tette hozzá a miniszter.

Új regisztrációs rendszert kell kialakítani

Az MVH működteti majd a közösségi közvetlen (terület és állatlétszám alapú) agrártámogatások kezelését, ellenőrzését szolgáló Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszert (IIER) is. Ehhez új gazda- és ügyfélregisztert, illetve területazonosító rendszert kell létrehozni. Utóbbi, a műholdas technológiákat is használó Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer szeptemberre készül el.

Az állatok nyilvántartása már majdnem unióérett

Az állatlétszám alapú támogatások ellenőrzéséhez szintén szükséges a nyilvántartó rendszer átalakítása. A szarvasmarhákra vonatkozó adatbázis már teljes körűnek mondható, a juh-, kecske- és sertésnyilvántartás szeptemberig lesz teljes.

Hollandia segít a felkészülésben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak január elsejéig kell a közösségi előírásoknak megfelelnie, a felkészülésben a holland kifizető ügynökség és francia szakértők is közreműködnek. Ez a program 2,5 millió eurós költségvetéssel gazdálkodik, ebből kétmillió euró PHARE-támogatás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.