Üzleti tippek

Megalakult az uniós agrártámogatásokat fogadó hivatal

Július 1-jén megalakult, az év végén pedig megkezdi működését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), amely az uniós támogatásokat fizeti majd ki a magyar gazdáknak jövő májustól. Magyarország ezzel eleget tett a csatlakozással összefüggő egyik legfontosabb kötelezettségének – jelentette be csütörtökön Németh Imre földművelésügyi miniszter.

A SAPARD pályázatok feltételei nem változnak

A 750-800 fős MVH többek között az Európai Unió normatív belpiaci és külpiaci támogatásainak kezelésével, az intervenciós rendszer működtetésével és a vidékfejlesztéssel összefüggő feladatokat látja majd el. Az MVH felállása nem hoz változást az Agrárintervenciós Központ és a SAPARD Hivatal által kezelt pályázatok, támogatások feltételeiben – tette hozzá a miniszter.

Új regisztrációs rendszert kell kialakítani

Az MVH működteti majd a közösségi közvetlen (terület és állatlétszám alapú) agrártámogatások kezelését, ellenőrzését szolgáló Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszert (IIER) is. Ehhez új gazda- és ügyfélregisztert, illetve területazonosító rendszert kell létrehozni. Utóbbi, a műholdas technológiákat is használó Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer szeptemberre készül el.

Az állatok nyilvántartása már majdnem unióérett

Az állatlétszám alapú támogatások ellenőrzéséhez szintén szükséges a nyilvántartó rendszer átalakítása. A szarvasmarhákra vonatkozó adatbázis már teljes körűnek mondható, a juh-, kecske- és sertésnyilvántartás szeptemberig lesz teljes.

Hollandia segít a felkészülésben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak január elsejéig kell a közösségi előírásoknak megfelelnie, a felkészülésben a holland kifizető ügynökség és francia szakértők is közreműködnek. Ez a program 2,5 millió eurós költségvetéssel gazdálkodik, ebből kétmillió euró PHARE-támogatás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik