Üzleti tippek

Kérjen üzleti tanácsot pályázati pénzből

Egyelőre igencsak gyér az érdeklődés a Gazdasági Minisztériumnak a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program keretében idén tavasszal kiírt, a mikro- és kisvállalkozások piaci versenyképességét üzleti tanácsadói szolgáltatások igénybevételével javító pályázata iránt: lapzártánk idején a 400 millió forintos keretösszegből csupán 23 millió forintra, azaz körülbelül 6 százalékára pályáztak a cégek.

A pályázat kiíróinak koncepciója szerint a hazai mikro – és kisvállalkozások nem élnek a modern értékesítési, marketing, oktatási, logisztikai tanácsadói szolgáltatások adta lehetőségekkel, sőt nem csak, hogy nem költenek rá, maga a korszerű üzleti szemlélet is távol áll tőlük. Kivételt a könyvelési és adó-tanácsadási szolgáltatások jelentenek, az adókímélő megoldások előnyeiről senkit sem kell sokáig győzködni.

A gazdasági tárca úgy véli, ahhoz, hogy a kis cégek versenyképesek legyenek az unióban, el kell sajátítaniuk a modern üzleti szemléletet, tulajdonképpen rá kell őket szoktatni a testreszabott tanácsadói szolgáltatások igénybevételére. Mivel a legtöbb vállalkozás forráshiány miatt tartózkodik az ilyen jellegű szolgáltatások igénybevételétől, a minisztérium most vissza nem térítendő támogatással kívánja ösztökélni a cégek ambícióit.

A tanácsadói díj felére lehet pályázni

A rendelkezésre álló 400 millió forintos keretösszegből a tárca tervei szerint 700–800 vállalkozás jutna forráshoz. Olyan cégek pályázatait várják, amelyeknél a foglalkoztatottak száma nem haladja meg az ötven főt, éves nettó árbevételük legfeljebb 700 millió, illetve mérlegfőösszegük legfeljebb 500 millió forint, és az állam, illetve az önkormányzat tulajdoni részesedése kevesebb mint 25 százalék. A jelentkezőnek meg kell neveznie tanácsadói partnerét is a pályázatban: a kiírás szerint a szolgáltatásra olyan, legalább két éve működő, jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező cégeket lehet felkérni, amely képes magas színvonalú üzleti tanácsadást nyújtani menedzsment, marketing, termékfejlesztés, logisztika vagy például HACCP-rendszer bevezetése terén.

A pályázat során a tanácsadói óradíjat lehet költségként elszámolni. A vissza nem térítendő állami támogatás mértéke a visszaigényelhető áfa nélküli összköltség legfeljebb 50 százaléka, de maximum 15 ezer forint tanácsadói óránként, és összesen legfeljebb 750 ezer forint.
Amennyiben a pályázó székhelye Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Somogy megyében található, és a tanácsadás teljes egészében a megyékben valósul meg, akkor a támogatás mértéke elérheti a tanácsadói díj 65 százalékát, legfeljebb 950 ezer forintot. (Tanácsadói óradíjként ezekben a megyékben is maximum 15 ezer forintot lehet igényelni.) Pályázni szeptember 30-ig lehet.

Sikeresen pályáztak

A pályázatok feldolgozása folyamatosan történik a gazdasági tárcánál, az első elbírálásra május végén került sor, akkor kilenc céget és elképzelését találta a minisztérium támogatásra érdemesnek. A sikeresen pályázó kisvállalkozásokat arról faggattuk, hogy milyen terveik vannak, milyen projektekhez kívánnak tanácsadói segítséget igénybe venni.

A szegedi SIN-US 1997 Kft. vas- és műszaki áru; nehéz, könnyű és színesfémek, dexion állványok, ipari műanyagok, valamint háztartási és vegyi árúk kereskedelmével foglalkozik. A 100–120 millió forint éves forgalmú cég alkalmazottjainak száma hét fő. „Ilyen kevés emberrel nincs időnk arra, hogy Budapestre járunk több tízezer forintos konferenciákra” – nyilatkozta lapunknak Hortobágyi József, a cég ügyvezetője. Haladni, informálódni azonban kell, így a cég próbálkozott szaklapok, illetve a Magyar Közlöny járatásával is, ám a cégvezető szerint eligazodni a sorok között igazán csak szakértői segítséggel lehet. Mivel a SIN-US beszállítója több nagy cégnek, – így például a Dégáznak vagy a szegedi egyetemnek –, elengedhetetlen volt az ISO-minősítés megszerzése. A felkészülésben a Novatrix Üzleti Tanácsadó Iroda volt segítségükre. A minősítés megszerzésével nem szakadt meg a kapcsolat a két cég között, a SIN-US azóta is számos kérdésben kérte a dr. Gera Ibolya vezette cég tanácsát. Segítségükre voltak például új termékük, a rozsdamentes alapanyagok kereskedelmének bevezetésében, marketingtervének kidolgozásában, és emellett számos menedzsmentkérdésben is kikérték a cég tanácsait. „Időt és fáradságot spórolunk meg ezáltal, a Novatrix segítségével célirányosan tudunk előre haladni” – vélekedik Hortobágyi József.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy a kis- és középvállalkozásokra szakosodott, az egész ország területén ügyfelekkel rendelkező Novatrix tanácsadói szemmel hogyan vélekedik erről a piaci szegmensről. „A tőkeerő hiánya miatt a legtöbb kisvállalkozás igyekszik megspórolni a tanácsadói szolgáltatásokat. Egyre több cég belátja azonban, hogy az ISO-minősítés megszerzésére érdemes költeni. Ilyen felkészítések során igyekszünk tartós kapcsolatot kiépíteni a cégekkel, próbáljuk azt is megvilágítani, hogy milyen előnyei származhatnak egy-egy jól kidolgozott marketing- és hozzákapcsolódó kommunikációs tervből, vagy hogy menedzsmentszervezés területén mire lenne célszerű figyelni, hogyan válasszák ki a legmegfelelőbb munkatársakat” – nyilatkozta az Üzlet & Sikernek dr. Gera Ibolya, a Novatrix igazgatója.

A szükséges akkreditáció megszerzése

Ugyancsak támogatásra érdemesnek találta a gazdasági tárca a békéscsabai Ipszilon Kiadó és Pedagógiai Szolgáltató Kft. pályázatát. A három és fél állandó alkalmazottat foglalkoztató cég könyvkiadás mellett humán felnőttképzéssel foglalkozik. Tanfolyamjaikon évente 200 – 300 felnőtt „diák” vesz részt. Azoknak a cégeknek, amelyek a felnőttképzés terén hosszabbtávon versenyképesek kívánnak maradni, elengedhetetlen az intézményi akkreditáció, hisz ennek gyakorlati következménye az állami támogatás megszerezhetősége, ami jelenthet költségvetési forrásból származó normatív támogatás igénylését, vagy a tanuló által igényelhető szja-kedvezményt. „Az Ipszilon Kft. szeretné idén szeptemberre megszerezni az intézményi akkreditációt, amelyhez egy szegedi tanácsadó céget hívtunk segítségül” – mondta el lapunknak Povázsay Mihály, a cég igazgatója. Ezzel a vállalkozás a jövőben is lépést tud tartani a megye másik hasonló szakmai szolgáltató szervezetével, a Megyei Pedagógiai Intézettel.

„Nem haladhatunk hátrafelé”

Nagy fába vágta fejszéjét a mórahalmi Rozsmalom Kft. is, amely a százéves malom teljes körű technológiai felújítását határozta el. Az élelmiszer-egészségügyi szempontból kifogásolható fa gyártókapacitást rozsdamentes és fém eszközökre cserélik le – tudtuk meg Bodó Katalintól, a kft. ügyvezetőjétől. A körülbelül 60 milliós beruházás felére a cégnek sikerült különböző támogatásokat szereznie a Széchenyi Terv és a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program keretén belül. A jelenlegi pályázaton elnyert támogatást technológiai tanácsadói szolgáltatás igénybevételére kívánják fordítani. „Nem haladhatunk hátrafelé, így annak ellenére, hogy a gabonaipart az elmúlt két évben túltermelés jellemezte, fel kell készülnünk az európai uniós előírásoknak való megfelelésre” – véli az ügyvezető asszony, aki modernizáló beruházás mellett a jövőben csomagoló gépsorokat is szeretne üzembe helyezni. A jelenleg hat alkalmazottal üzemelő cég a dolgozók számát tekintve is bővülni készül, amelyet természetesen szintén költséghatékonyan kíván megoldani. Ugyancsak támogatással tartós munkanélkülieket szeretne alkalmazni, biztosítva ezzel az óránként 45 tonna rozst őrlő malom három műszakban való üzemeltetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik