Üzleti tippek

Azonnali nemzetközi készpénzátutalás a postákon

Háromszáz postahivatalban szerdától igénybe vehető a Western Union nemzetközi készpénzátutalási szolgáltatása, év végére ezer hivatalban lehet majd a világ 190 országába csekken pénzt feladni. Az első napon 11 Western Unionhoz kapcsolódó pénzátutalás történt: nyolc alkalommal Magyarországról küldtek pénzt, míg három alkalommal Magyarországra.
A Magyar Posta Rt. háromszáz postáján vehető igénybe július 1-jétől a Western Union nemzetközi készpénzátutalási szolgáltatása – közölték az érintett társaságok képviselői szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A Western Union szolgáltatása jelenleg a világ több mint 190 országában mintegy 180 ezer helyszínen áll az ügyfelek rendelkezésére, és júliustól ehhez a hálózathoz kapcsolódott 300 magyar postahivatal.

Ezer helyen vehető majd igénybe

Az eseményen Szivi László, a Magyar Posta Rt. vezérigazgató-helyettese elmondta: az év végére a szolgáltató helyek számát ezerre növelik. Az új szolgáltatás azok számára gyors és biztonságos megoldás, akik sürgősen szeretnének pénzt küldeni vagy kapni. A tranzakcióhoz érvényes személyazonosító okmány szükséges, és az átutalt vagy feladott készpénz néhány perc alatt jut el a mintegy 180 ezer helyszín bármelyikére. Az átutalt pénzösszeget csak a címzett veheti át, az adott Western Union szolgáltatóhely nyitvatartási ideje alatt. Az átutalható összeg nagysága nem haladhatja meg a 2500 dollárnak (mintegy 570 ezer forintnak) megfelelő összeget.

Mindig helyi valutában

A Magyar Posta a szolgáltatást csak felnőtt emberek számára teszi lehetővé és 7 500 forintig 2 000 forint díjat számít fel, a díj az átutalt összeg nagyságának megfelelően nő, és például 375 ezer forint küldése, már 15 ezer forintjába kerül a feladónak. A posta más szolgáltatásokat is nyújt, telefonon például 400 forintért értesíti a kedvezményezettet, míg házhoz 2 000 forintért kézbesíti az összeget. Szivi László elmondta, hogy a Magyarországról küldött pénzt a posta forintban veszi fel, a Western Union pedig mindig helyi valutában, az aktuális valutaárfolyamon átszámítva adja át a kedvezményezettnek.

Fejlesztések kellettek

A nemzetközi csekkforgalom éves szinten mintegy harmincmillió forintot tesz ki a magyar postán belül ,és ezt az összeget szeretnék megtöbbszörözni a Western Union szolgáltatása révén. Ahhoz, hogy a posta kapcsolódni tudjon a Western Union szolgáltatásához, fejlesztésekre volt szükség; így például tavaly a hagyományos papíralapú nemzetközi postautalvány elektronikus adatátvitellel történő kiváltása érdekében csatlakozott az Eurogiro rendszerhez. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Magyar Posta évente átlagosan 15-16 milliárd forintot fordít fejlesztésre, ennek egy nagyon kis részébe kerül csak az új szolgáltatás bevezetése.

Első nap tizenegyen

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a világ éves szinten 138 milliárd dolláros készpénz-átutalási forgalmából a Western Union 12 százalékot mondhat magáénak. Szivi László elmondta, hogy az első napon 11 Western Unionhoz kapcsolódó pénzátutalás történt: nyolc alkalommal Magyarországról küldtek pénzt, míg három alkalommal Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik