Üzleti tippek

Hétfőtől részvényre cserélhető a kárpótlási jegy

Indul a kárpótlási jegyért vásárolható Forrás részvények nyilvános értékesítése hétfőn.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) 4,6 millió darab ezer forint névértékű törzsrészvényt és 4 millió darab ezer forint névértékű osztalékelsőbbségi részvényt értékesít. A jegyzés keretében egy darab kárpótlási jegyért egy darab részvény vásárolható. Az allokáció során az alanyi kárpótoltak elsőbbséget élveznek.

Az értékesítési időszak június 30-tól július 20-ig tart.A Forrás Rt. a részvénycserével párhuzamosan kezdeményezi részvényeinek bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére.

László Csaba pénzügyminiszter a részvénycserét ismertető múlt heti sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a tranzakciót a kárpótlásijegy-bevonás lezárásának tekinti. “Nincs olyan terv vagy elképzelés, hogy a jövőben bármely cég részvényeit kárpótlási jegy ellenében ajánljuk fel” – tette hozzá.

A magyar állam összesen mintegy 140 milliárd forint címletértékű kárpótlási jegyet bocsátott ki. Becslések szerint 7-9 milliárd forint nem került eddig bevonásra, amit a Forrás Rt. részvénycseréjében teljes egészében átválthatnak a jegytulajdonosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik