Üzleti tippek

Nem növeli a kis cégek lehetőségeit a 2004-es bővítés?

Aligha bővíti majd a kis helyi cégek exportlehetőségeit a 2004. májusi EU-bővítés, derül ki a PricewaterhouseCoopers legújabb tanulmányából. A tanulmány címe: Nyerő stratégiák a közép-európai helyi vállalkozások számára. Adatait több mint 200 vállalatvezető előtt mutatták be az Európa Fórum által szervezett brüsszeli konferencián.

A 25 tagú EU egységes piacának kockázatai és lehetőségei elnevezésű találkozón nyilvánosságra hozott jelentés arra figyelmeztet, hogy a helyi kis cégek gazdasági stratégiái a legtöbb esetben nem megfelelőek, nem képeznek fenntartható versenyképességet biztosító előnyforrást, s ennek oka az, hogy e vállalkozások elsősorban az előállítási költségek csökkentésre összpontosítanak. A tanulmány kiemeli, hogy sokkal rugalmasabb, hatékonyabb, leleményesebb gazdálkodásra van szükség, ugyanakkor szorosabb együttműködési kapcsolatrendszert is ki kell alakítani, amennyiben a cégek boldogulni akarnak a kibővített unióban.

A konferenciát megnyitó litván pénzügyminiszter, Dalia Grybauskaite bírálta, hogy elhúzódik az EU egységes mezőgazdasági politikájának (CAP) reformja, ugyanis ez rendkívül kedvezőtlen Litvánia számára. A miniszter asszony elmondta, a CAP értelmében a litván kormány 40 százalékos költségvetési átirányítást kénytelen végrehajtani a mezőgazdasági ágazatba, bár az csupán nyolc százalékkal járul hozzá a bruttó nemzeti össztermékhez. Ez a kényszerintézkedés alaposan megterheli a költségvetést és társadalmi feszültségeket is okoz.

Konrad Reuss, a Standard&Poor’s vezérigazgatója figyelmeztetett, hogy az EU jövőbeni tagországai úgynevezett “reformkimerültséget” kockáztatnak a bővítés hajszájában, s ez a kormányzatok jelenlegi várakozásainál jóval több problémát okozhat.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik