Üzleti tippek

Kisvállalkozókat segítõ hitelprogram Hajdú-Biharban

A fõváros és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye példáját követve Hajdú-Bihar megyében is el szeretnék indítani a mikro- és kisvállalkozókat segítõ hitelkonstrukciós programot; a megyei közgyûlés pénteken dönt az ügyben.

Tóth József, a megyei közgyûlés elnöke csütörtökön

Debrecenben sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a programot a kormányzati szervek, a minisztériumok, a kamarák és a pénzintézetek összefogásával lehet megvalósítani. Elmondta: a részletek kimunkálását követõen a vállalkozók várhatóan már év végétõl igénybe vehetik a beruházások, fejlesztések-, forgóeszköz-finanszírozására szolgáló hiteleket.

A konstrukciót Hajdú-Bihar megyében – az országban elsõként – a mezõgazdasági vállalkozókra is szeretnék kiterjeszteni; a lehetõségekrõl a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, illetve az Agrárgarancia Alapítvánnyal tárgyalnak.

A várhatóan egymilliárd forintos alappal induló, Hajdú-Bihar megyében több ezer vállalkozót érintõ konstrukció a mikrohitelhez hasonlóan mûködne – mutatott rá Tóth József. Kiemelte: a jelenlegi pénzpiacon középlejáratú, forgóeszköz-finanszírozásra felhasználható, a jegybanki alapkamatot csupán néhány százalékkal meghaladó hitellehetõség nincs. Kezdõ vállalkozások beruházáshoz, forgóeszköz-finanszírozására egyáltalán nem tudnak hitelhez hozzájutni, kivéve a magas kamatra, többszörös jogi biztosítékokra nyújtott jelzáloghiteleket.

Lényeges eleme a programcsomagnak, hogy nem a vállalkozások múltjára, hanem a jövõjükre, a lehetõségekre, a megvalósítható üzleti tervre helyezi a hangsúlyt, és ezáltal a mikro- és

kisvállalkozások számára is esélyt teremt – hangsúlyozta Tóth József. A hátrányos helyzetbõl történõ felzárkózás fontos eleme, hogy a

kisvállalkozások boldogulását is elõsegítsék – tette hozzá. Ezt célozza meg a hitelkonstrukciós programcsomag, amelynek révén 90 százalékos állami garanciavállalással és jelentõs kamattámogatással már az egy-két éve mûködõ vállalkozások is kedvezõ

hitelekhez juthatnak hozzá – hangsúlyozta Tóth József.

Megjegyezte: a vissza nem térítendõ támogatás rendszere nem EU-konform, a kamattámogatás viszont az EU-ban is gyakorlat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik