Üzleti tippek

Jön a kiskereskedelmi óriás

admin

2003. 06. 25. 00:00

Céget alapított Magyarországon a világ legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca. A Wal-Mart Inc. hazánkban bejegyzett, hárommillió forint alaptőkéjű kft-je a szakértők szerint egyelőre vizsgálja a régió lehetőségeit. Az amerikai cégnek világszerte 4600 üzlete van, éves profitja tavaly nyolcmilliárd dollár, csaknem 1800 milliárd forint.

Jó néhány üzletlánc menedzserének rándul össze a gyomra, ha meghallja a Wal-Mart Stores Inc. nevet. A cég, amely Nagy-Britanniában a vezető szupermarketláncot, a Tescót riogatja, Global Sourcing Hungary Szolgáltató Kft. néven, hárommillió forint jegyzett tőkével céget alapított Magyarországon. A vállalkozást egyéb gazdasági tevékenységet segítő, illetve piackutató tevékenységi körrel jegyezték be.

Nem várták, de számítottak rá

A kiskereskedelmi szakma egy ideje számított az amerikaiak megjelenésére, ugyanis évekkel ezelőtt felvetődött annak a lehetősége, hogy a csoport komolyabb figyelmet fordít a kelet-közép-európai régióra – mondta el lapunknak Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató ügyvezető igazgatója.

Egyelőre nem tudni, hogy az amerikaiaknak pontosan mi a céljuk vagy a célpontjuk a magyar piacon. Csak sejteni lehet, hogy az új társasággal feltérképezik az itteni helyzetet, a versenyt, a lehetőségeket. Csakúgy, mint azt másfél évvel ezelőtt tette a francia Carrefour, a világ második legnagyobb hipermarketlánca. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy a Carrefour cége viszonylag gyorsan eldöntötte: itt nem fektet be és egy kicsivel odébb, a román piacon vetette meg a lábát.

Az egész régióban terjeszkedne?

Kozák szerint idehaza tavaly a hipermarketek győztek a kiskereskedelmi versenyben. Ha a Wal-Mart komolyan érdeklődik Magyarország iránt, nem valószínű, hogy a kis boltokra aprózott üzletláncok keltik fel az érdeklődését.

A GfK Hungária szakembere szerint a csoport elsősorban regionálisan gondolkodik, hiszen méretei a térségben bármely akvizíciót lehetővé tesznek. Nyeresége például 2001-ben dupla akkora volt, mint az őt követő három társaságé összesen.

A Wal-Mart Stores joggal nevezhető a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncának, fő tulajdonosa Robson Walton 2001-ben a világ leggazdagabbja címet is elérte. Az Amerikából indult vállalkozásnak ma 4600 egysége van világszerte, profitja nyolcmilliárd dollár körüli, árbevétele legutóbb 244,5 milliárd dollárt tett ki.

Több mint kétszázmilliárd dollár az értéke

Piaci értéke amerikai szaklapok szerint meghaladja a 234 milliárd dollárt. Leányvállalata, az ASDA, a brit piacokon a harmadik legnagyobb kiskereskedelmi lánc, ezenkívül Európában Németországban van még üzleti érdekeltsége. A cégtől alacsony árai miatt tartanak világszerte, hatékonysági mutatói pedig félelmetesek, itthon egyelőre semelyik piaci szereplő sem képes hasonlókat felmutatni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.