Üzleti tippek

Folytatódik a banki kamatemelés

A jegybank egymást követő két kamatemelése – amely csaknem másfélszeresére emelte az irányadó kamatlábat – mozgásba hozta a kereskedelmi bankokat is. A pénzintézetek a betétkamatok emelését már a múlt héten bejelentették. Ha “csendesebben” is, de hitelek kamatszintjét ugyancsak növelik.

A várakozásoknak megfelelően a második, kétszáz bázispontos jegybanki kamatemelés a betétoldali kamatváltozások után néhány nappal elindította a hitelkamat-emelési hullámot is. A legtöbb pénzintézet már döntött arról, hogy a kölcsönöket az eddiginál magasabb kamatokkal adja. Igaz, erről a pénzintézetek korántsem számolnak be színes hirdetésekben.

Fél-két százalékponttal drágul a kölcsön

Az Inter-Európa Bank egyelőre még csak a legjobb vállalati adósainak járó prime rate-kamatszint emeléséről döntött, ám a 13,5 százalékról 15,5 százalékra emelkedő alapkamat-változását a tapasztalatok szerint a bank összes hitelkonstrukciója – így a lakosságiak is – előbb-utóbb részben vagy egészben követni fogja.

Konkrétabban érzik viszont a kamatlépést az Általános Értékforgalmi Bank lakossági ügyfelei. Hétfőtől a bank betétfedezet mellett kínált hitelei száz bázisponttal, 12-12,25 százalékra drágultak.

Eldőlt, hogy egységesen ötven bázisponttal drágítja lakossági hiteltermékeinek kamatát július 1-jétől a Magyar Külkereskedelmi Bank is. A pénzintézettől jövő hét keddtől folyószámlahitelt 19,25, betétfedezetű hitelt 12,75, lombardhitelt 13,25 százalékos kamaton lehet igényelni. A forint-magánhitelekhez az új kamatlábak szerint 1 évre 14,25 százalékos, 5 évre 13,5 százalékos kamatszinten lehet hozzájutni.

Negyedévre éri meg betétet elhelyezni

Természetesen tovább tartanak a betétkamat-emelések is. Az ÁÉB például hozambetét-konstrukciói esetében határozott 50-175 bázispontos kamatemelésről. A változó hozambetét három hónapos lekötésre kilenc százalékos kamatot kínál, vagyis a bank is beszállt a rövid távú megtakarításokért folyó versenybe.

A Citibank is legjobban a három hónapos lekötésre kínált kamatait emelte meg, a két százalékpontos emelés után 6,40-7,45 százalékos ez esetben az éves kamat. A hathónapos betétekre 150, az éves lekötésekre 100 bázisponttal fizet többet a Citibank.

A Dresdner Bankban a három hónapos betétek kamatszintje 140 bázispontos emelés után 6,2 százalékra csúszott fel. Ennél hosszabb futamidőre 100-110 bázisponttal nőtt az ajánlat.

Az MKB-ban a lekötött betétek után fizetendő kamat a kétszeres jegybanki kamatemelés után most először emelkedett, a pénzintézet a lakosság számára a korábbiaknál 1-1,25 százalékponttal magasabb kamatot kínál.

A piac szempontjából meghatározó jelentőséggel bír, hogy miként módosít kamatain az OTP Bank. A legnagyobb lakossági bank keddi eszköz-forrás bizottsági ülésén hozott döntésekről szerdán várható közlemény.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik