Üzleti tippek

Júliustól az áfá-val drágulnak a nem akkreditált nyelvtanfolyamok

Július elsejétől a nem akkreditált nyelvtanfolyamokat 25 százalékos áfa terheli. Így jelentősen drágulhat a nyelvtanulás.

A jövő hónap elején lép életbe az áfatörvény újabb passzusa, amelynek értelmében a nem akkreditált – vagyis egy szigorú minőségbiztosítási rendszernek nem megfelelő – nyelvtanfolyamokat 25 százalékos áfa terheli. Csakhogy: Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint jelenleg még egyetlen nyelvi képzési programot sem akkreditáltak. Ennek oka, hogy csak idén tavasszal kristályosodtak ki az akkreditáció feltételei, és a folyamat a kérelem beadásától az engedély kiállításáig kilencven napot vesz igénybe. A szervezet tagjai közül már több iskola beadta a kérelmet, így július elsejére talán már lesz néhány ilyen nyelvtanfolyam.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a nyelviskolák nem lesznek kénytelenek emelni a tanfolyamok árát. Egy-egy kurzus költségeinek ugyanis hatvan-hetven százalékát teszi ki a vállalkozóként dolgozó óraadó tanároknak kifizetett összeg. Nekik viszont emelniük kell óradíjukat, mert nem jogosultak áfamentességre, illetve csak akkor, ha vállalják saját nyelvoktatói programjuk akkreditálását (nyelvenként 90 ezer forint).

Légrádi szerint mindezt nem lehet elvárni a pedagógusoktól: egy-egy akkreditálható módszer kidolgozása a nyelviskolák, nagyobb szervezetek feladata, nem az egyes tanároké. Hozzátette: minderre felhívták az illetékesek figyelmét is, de azt a választ kapták, hogy a hatályos jogszabályok alapján egyelőre nincs lehetőség arra, hogy az egyébként akkreditált nyelviskolai programot nyújtó óraadó tanárok áfamentesen taníthassanak. Ennek következménye pedig az lehet, hogy a nyelviskolák inkább nem akkreditáltatják a tanfolyamokat, amelyek árát viszont megemelik az áfa összegével, hiszen alvállalkozó nyelvtanáraik sem tehetnek mást.

Ez viszont éppen a jogszabályalkotók szándékával ellentétes, hiszen ők azt szerették volna elérni, hogy az áfamentességért cserébe a nyelviskolák vállalják a magas szakmai kritériumok teljesítését. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket szerettük volna feltenni a Pénzügyminisztérium illetékesének, ő azonban lapzártánkig nem volt elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik