Üzleti tippek

Július elsejétől műköködik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

admin
admin

2003. 06. 19. 00:00

Július 1-jétől megkezdi működését a Mezőgazdasági és
Vidékfejlesztési Hivatal annak elősegítésére, hogy az agrárágazatban tevékenykedők könnyebben hozzájussanak az EU-s forrásokhoz – közölte Németh Imre, az agrártárca vezetője csütörtökön.

A gödöllői AgriExpo 2003 című háromnapos kiállítás és vásár megnyitóján a miniszter elmondta: az uniós agrárpolitika nem teszi lehetővé az adminisztráció csökkentését, és a mainál minőségileg jobb, átláthatóbb viszonyokat kell teremteni e rendszerben annak elkerülésére, hogy különféle szabálytalanságok miatt a már megkapott pénzek egy részét bírságként vissza kelljen fizetni.

“Az uniós csatlakozás előtti átmeneti időszakban az információ, a szakismeret a legfontosabb tényező a mezőgazdaságban tevékenykedők számára, hiszen az agrárágazat korszakos változás előtt áll” – fogalmazott Németh Imre.

Utalt arra, hogy az Európai Unión belül jelenleg is folyik a közös agrárpolitika reformjáról szóló vita, amelynek egyik kérdése, hogy a mezőgazdaságnak eddig szánt összeget hogyan osszák majd el az újabb 10 ország csatlakozását követően. “Természetesen a már bent lévő országoknak nehezére esik az eddig őket illető támogatások egy részéről lemondani, mi viszont elvárjuk, hogy azonos elbírálás alá kerüljünk egy átmeneti időszakot követően” – mondta a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a csatlakozást követően a magyar agrárium előtt egyrészt megnyílik egy 450 millió fogyasztóból álló piac, másrészt új piaci szereplők jelennek meg, ami komoly kihívást jelent.

“Ugyanakkor a világ – elsősorban az Egyesült Államok – nem fogadja el az EU bezártságát az agrárkereskedelem tekintetében, követeli, hogy a termeléshez közvetlenül kötődő támogatások legalább felét tegye át az unió az úgynevezett zöld dobozba, amit nem a termékek előállítására, hanem a vidéki emberek megélhetése, a környezetgazdálkodás kapcsán fizet ki” – mondta Németh Imre, hozzátéve: egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy egy ilyen változás hogyan hat majd Magyarországra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.