Üzleti tippek

Adózni kell az önkéntes nyugdíjpénztárból kivett összeg után

admin

2003. 06. 18. 00:00

A Dimenzió csoport önkéntes nyugdíjpénztára a 10 éves kötelező várakozási idő leteltével azt javasolja tagjainak, hogy az adó- és járulékfizetési kötelezettség miatt fontolják meg, kiveszik-e egy összegben vagy részben az 1993. júliusa óta számlájukon összegyűlt pénzt.

Bíró Gergely, a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesület befektetési igazgatója elmondta, hogy az adó- és járulékfizetési kötelezettség azokra vonatkozik, akik a 10 év elteltével, de még a nyugdíjkorhatár elérése előtt akarják kivenni megtakarításukat. Hozzátette, az önkéntes nyugdíjpénztárnak 36 ezer tagja van és 29,2 milliárd forint vagyont kezel.

Bíró Gergely közölte: a 10 éves várakozási idő letelte a tagok mintegy egyharmadát és a vagyonnak is mintegy egyharmadát érinti. Elmondta, a szóban forgó tagoknak átlagosan 1,2-1,3 millió forint összeg van a számlájukon, amelyből az adó- és járulékfizetést követően ennek a 75 százalékát kaphatják meg.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok számláján lévő pénz 60 százaléka a befizetett díjból, míg 40 százaléka az elért hozamból adódik. Míg a befizetett díjrészt nem terheli semmiféle adó- és járulék addig az elért hozam után kivét esetén személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni akkor, ha a tag nem érte el a nyugdíjkorhatárt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 12: Filmmaker Rory Kennedy speaks during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 8th annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 12, 2016 in Hollywood, California.   Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.