Üzleti tippek

Eltüntették a vagyon az evás cégek?

Elvileg május hónap végéig kellett az evázó vállalkozások egy részének befizetnie az osztalékadót kiváltó adót, ám mivel a határidő hét végére esett, így elég volt június 2-ig felkeresni a bankokat.

Májusban 300 millió forinttal emelkedett a költségvetés egyszerűsített vállalkozási adóból (eva) származó bevétele. Az APEH adati alapján még a mérsékelt várakozásokat is alulmúlhatta az evázók átutalásából származó osztalékbevétel.

Összesített adat még nem áll rendelkezésre, de a pénzforgalmi adatok azt mutatják, hogy a határidőt megelőző és az azt követő 3 munkanapban – mikor a befizetések zöme beérkezik – 107 millió forint adót fizetett be szám szerint 803 adózó.

A Pénzügyminisztérium korábbi közlése szerint mintegy 15 ezer az egyszerűsített nyilvántartást választó betéti és közkereseti társaság, vagyis minden negyedik evázó érintett az osztalékadót kiváltó adó megfizetésében, így akár milliárdos nagyságrendű bevételre is lehetett volna számítani.

A mérsékelt szám arra utal, hogy a cégek zöme az evába lépés előtt vélhetően „eltüntette” a vagyont, például úgy, hogy tavaly év végén nagy értékű eszközvásárlásba kezdett. Ez legális módja volt a vagyon apasztásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik