Üzleti tippek

Elfogadta a kórháztörvényt az Országgyűlés

A parlament név szerinti szavazással, 195 igen szavazattal, 164 ellenében fogadta el a július elsején hatályba lépő, kórháztörvényként ismertté vált jogszabályt.

Az egészségügyi szakmai befektetők számára is lehetőséget ad a részvételre az intézmények gazdasági átalakításában az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvény, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Az intézmények tulajdonosai az egészségügyi szolgáltatási felelősséget átadhatják valamely gazdasági társaságnak, amely ezzel jogosultságot kap finanszírozási szerződéskötésre az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). Az ellátásért felelős társaság közreműködői szerződést köthet egyes intézményi feladatokra más vállalkozással, de elszámolásra az OEP-pel egyedül lesz jogosult.

Az egészségügyi dolgozók jogállásáról nem a kórháztörvényben, hanem egy másik jogszabályban rendelkeznek majd.

Az MDF normakontrollt kér

Az MDF-frakció arra kéri a köztársasági elnököt: a parlament által megszavazott úgynevezett kórháztörvény aláírása előtt kérjen normakontrollt; a Fidesz-frakció elnöksége megvitatja, hogy “mi legyen a következő lépés”.

Az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló, az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, az ellenzék által többször bírált törvény zárószavazása után Csáky András (MDF) az MTI-nek elmondta, kedd reggel időpontot kér a köztársasági elnöktől, hogy tolmácsolja a frakció álláspontját: kérik, a jogszabály aláírása előtt forduljon normakontrollért az Alkotmánybírósághoz.

Az MDF-es politikus emlékeztetett, több társadalmi szervezet, illetve köztestület már egyértelművé tette, hogy mindenképpen az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Csáky András szavai szerint nagyon kínos lenne a mindenkori kormányzat számára, ha hónapokkal, évekkel később derülne ki a törvény néhány részéről, hogy alkotmányosan aggályos, és meg kellene semmisíteni, ami lehetetlen helyzetet teremtene a megkötött szerződések, megállapodások esetén.

A Fidesz még nem döntött

Selmeczi Gabriella fideszes képviselő az MTI-nek elmondta, fontosnak tartja olyan új intézmények létrehozását, amelyek garanciát adnak arra, hogy a betegek egészségügyi ellátásában a színvonal ne csökkenjen a törvény elfogadása miatt.

“A Fidesz-frakció elnöksége megvitatja, hogy mi legyen a következő lépés” – tette hozzá.

Gógl Árpád (Fidesz) szerint az alkotmányosság több helyen is sérül a jogszabály elfogadásával, mert nem lehet kétharmados törvény által szabályozott feladatot elvonni, korlátozni egyszerű többséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik