Üzleti tippek

Óvatosak a fogyasztók, optimista az üzleti szféra

A GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke májusban kissé, 1,6 ponttal mínusz 11,8 pontra javult, a fogyasztók várakozásai azonban romlottak. A GKI Gazdaságkutató Rt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint, a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után a fogyasztói bizalmi index értéke a két évvel ezelőtti szintre, mínusz 21,4 pontra csökkent, értéke február óta kis hullámzás mellett stagnál. Az üzleti bizalmi index mínusz 11,4 pontról mínusz 8,4 pontra emelkedett.

A lakossági válaszadók saját pénzügyi helyzetüket az áprilisinál kedvezőtlenebbnek látták, s a következő 12 hónapban ennél nagyobb romlásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ugyancsak óvatosabb lett. A megkérdezettek májusban ugyan az előző havinál valamivel alacsonyabb ütemű áremelkedésről számoltak be, de a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik emelkedtek. Emellett a munkanélküliek számának növekedésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve kissé csökkent, de valamelyest nőtt azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra. Az üzleti szférán belül az ipari, az építőipari és a kereskedelmi cégek egyaránt valamivel optimistábbak lettek. Az iparban a vállalkozók kedvezőbben vélekedtek termelésük szintjéről és rendelésállományukról is. Az építőiparban a rendelésállomány és a foglakoztatás megítélése javult lényegesen. A lakásépítő cégek az átlagosnál optimistábbak. A legnagyobb mértékben a kereskedelemben nőtt az optimizmus, az üzletmenetről, a készletszintről és a megrendelési hajlandóságról alkotott vélemény egyaránt kedvezőbb lett.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.