Üzleti tippek

Tejpiaci gondok: irányárat csökkentene az FVM

A tejátvételi irányárát a lehető leghamarabb az európai uniós szintre csökkentené a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, ezzel véget vetve az évek óta jelentkező tejpiaci felesleg további újratermelésének – mondta Szanyi Tibor, a szaktárca politikai államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államtitkár közölte, hogy az extratej jelenleg 71,75forintos literenkénti átvételi árát az Európai Unió 68 forintos átlaga felé kell elmozdítani, lehetőleg már napokon belül. Érvelése szerint az FVM-nek nem feladata az, hogy az adófizetők pénzén finanszírozza a tejfelesleg veszteséges exportját akkor, amikor az ágazat igazodására az európai uniós piacszabályozáshoz már csak 11 hónap van hátra. „Búcsút kell venni a mesterségesen magasan tartott áraktól” – emelte ki Szanyi Tibor hozzátéve, hogy ez az intézkedés üzenet lenne a kevésbé hatékonyan termelőknek, hogy térjenek át más tevékenységre.

Az államtitkár elmondta: az FVM rövidesen olyan intézkedéseket hoz, amely a legalább 50 ezer gyengén tejelő jószág húsmarhára cserélését tenné lehetővé kedvezményes hitelkonstrukciókkal. Utalt arra, hogy az országban jelenleg csak 40 ezer húsmarhát tartanak, ezzel szemben 94 ezer állat után járna uniós támogatás a csatlakozási szerződés alapján. Kiss Pál István, a Tej Terméktanács (TT) elnöke a minisztérium szándékát új ajánlatnak tekinti, amelyet az elnökségnek meg kell vitatnia. Emlékeztetett arra: a tárcával folytatott tárgyalásaik során csütörtökön még arról volt szó, hogy a minisztérium hajlandó 1,2 milliárd forinttal hozzájárulni a TT intervenciós keretéhez, amennyiben azt a feldolgozók és a termelők ugyanennyivel kiegészítik. Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi piaci viszonyok mellett a termelők biztosan elutasítják az irányár csökkentését, és a feldolgozók egy része sem támogatja a kormányzat elképzelését. Az elnök egyetértését fejezte ki a kormány törekvésével, de szerinte az ágazat ilyen hirtelen irányváltásra nem képes. Szerinte a gazdasági megfontolások mellett a szociális szempontokat is figyelembe kell venni. Kiss Pál István ismertette a TT elnökségének csütörtöki állásfoglalását, amely szerint az egyre fokozódó tejpiaci egyensúlyzavar helyreállítására 5,2 milliárd forint állami hozzájárulás kell. – Amennyiben erről az összegről a terméktanács június 26-i küldöttgyűléséig nem születik szerződés, akkor teljesen felborul a piaci egyensúly – mondta.

Szanyi Tibor leszögezte: a tárca nem partner abban, hogy tovább görgesse az évek óta jelentkező tejfelesleget. Adatai szerint az elmúlt hat évben összesen 60 milliárd forint, ebből az idén pedig már 11 milliárd forint állami pénz jutott a felesleges tej eltüntetésére. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a közös agrárpolitika körvonalazódó tejpiaci szabályozása szerint a tej irányára a 68 forintos szintről 15 forinttal is mérséklődhet akár már 2004-ben, ezért nem lehet ezzel a folyamattal ellentétes intézkedéseket hozni. Szanyi Tibor kitért arra, hogy szeptembertől a kormány iskolatej-programot kíván indítani. „Ezt az intézkedést a kormány függetlenül kezeli a tejpiaci felesleg levezetésétől, a programnak semmi köze a válsághoz” – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik