Üzleti tippek

6,8 százalékkal nőtt az ipari termelés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői jelentése szerint kiigazítatlan adatok alapján áprilisban a termelés 6,6 százalékkal nőtt a 2002 áprilisi szinthez képest, és 5 százalékkal emelkedett az első négy hónapban. (Tavaly áprilisban az ipari termelés az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal csökkent, az előző év áprilisihoz viszonyítva 0,3 százalékkal mérséklődött. Idén márciusban a kiigazított adatok szerint egy hónap alatt 2,6 százalékkal, éves összehasonlításban 4,2 százalékkal nőtt.)

Bővült a vámszabadterületi export

Az export az első négy hónapban 8,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Ezen belül az ipari export 57,7 százalékát adó ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél az átlagot meghaladó, 24,1 százalékos emelkedést regisztráltak.

A belföldi értékesítés január-áprilisban 1 százalékkal volt magasabb, mint 2002 első négy hónapjában.

Csúcson a híradástechnika

A feldolgozóipari termelés áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 7,4 százalékkal, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 2,2 százalékkal emelkedett. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 27,8 százalékkal a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő villamos gép, műszeripar termelése nőtt. A KSH jelentése szerint különösen a híradástechnikai termékek iránt volt átlagon felüli a keresletnövekedés áprilisban.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései 13,6 százalékkal nőttek áprilisban. Az új belföldi megrendelések kisebb mértékben, 8,5 százalékkal, az új exportrendelések 14,9 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány a tavalyi bázis szintjén maradt.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első négy hónapjában 2,8 százalékos létszámcsökkenés mellett 8,2 százalékkal volt magasabb, mint 2002 azonos időszakában.

A Dunántúl volt a húzóerő

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2003 első négy hónapjában jelentősen, 8,9 százalékkal a nyugat-dunántúli, valamint 8,8 százalékkal a közép-magyarországi régióban bővült. Csökkenést ebben az időszakban az észak-magyarországi, a dél-alföldi és a dél-dunántúli régióban regisztráltak.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik