Üzleti tippek

Lejtmenetben a turizmus

Április végéig még nem látszott javulás a turisztikai ágazatban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek 3,4 millió éjszakát töltöttek el, egy százalékkal kevesebbet, mint egy éve. A szállodák átlagos kihasználtsága 3 százalékponttal, 34,4 százalékra romlott, a 18,3 milliárd forintos szállásdíjbevétel pedig folyó áron 5 százalékos mérséklődést jelent.

Az első négy hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken 4 százalékkal kevesebb külföldi látogatót regisztráltak, az eltöltött vendégéjszakák száma 5 százalékkal csökkent, s nem érte el az 1,8 milliót. A visszaesés a hotelekben 4–12 százalék közötti. Felfutás – 14–24 százalékos mértékben – a turistaszállókban és üdülőházakban volt.

A belföldi forgalom ugyanakkor enyhén élénkült, ez a vendégszámban és a vendégéjszakák számában 1-2 százalékos növekedést jelent.

A szállodák szobakapacitás-kihasználtsága országos átlagban 34 százalékos volt, s minden kategóriában csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyeken a négy hónap alatt összesen 38 milliárd forint bevétel keletkezett, ami folyó áron 1 százalékkal kevesebb az előző év első harmadában befolytnál. A bevétel közel fele a szállásdíjakból keletkezett. A kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetésében lévő mintegy 1400 vendéglátóegység 11 milliárd forint bevételt produkált, míg az egyéb szolgáltatások 8,5 milliárdot. A vendéglátásból az idei év I. negyedében 94 milliárd forint árbevétel származott, ez 2,6 százalékos viszszaesést jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik