Üzleti tippek

Kevés kis cég köt fedezeti ügyletet

Az elmúlt hét eseményeit követően ismét kecsegtetővé válhat a határidős devizapiac a fedezeti ügyletekkel foglalkozók számára. A várakozások szerint a forint az elkövetkező három hónap alatt 2-3, féléves távlatban pedig 8 forinttal erősödhet az euróval szemben – mondta Buró Szilárd, a Hamilton International Tőzsdeügynökség elemzője. Egy év múlva a befektetők az euró kurzusát a jelenleginél 10–13 forinttal gyengébb szintre várják. Azok az euróbevételekkel rendelkező vállalatok tehát, melyek most kötnek határidős ügyletet a hazai fizetőeszközre, jelentős veszteségektől óvhatják meg magukat ezzel.

A piacon azonban egyelőre meglehetősen kicsi a fedezeti ügyletek aránya. A határidős termékekkel kereskedők többsége spekuláns, akik közül sokan épp a mostani árfolyamgyengülés miatt halmoztak fel jelentős veszteségeket. A közeljövőben aktivitásuk így valószínűleg visszafogottabb lesz, ami már most látszik a forgalom csökkenésében.

A jelen alkalom elsősorban az euróövezetbe exportáló vállalatok számára kínál jó lehetőséget a várható forinterősödés negatív hatásainak kiküszöbölésére. Az elemző szerint azonban még mindig igen erős a vállalatok ellenállása a fedezeti ügyletekkel szemben. Az állandó banki partner nélküli kisebb cégek továbbra is drágának tartják a kockázatkezelés ezen útját. Sokuk szemében a határidős ügyletek továbbra is a spekulációval egyenértékűek, pedig éppen azok igénybe nem vétele jelenti a vállalat számára kockázatosabb megoldást – teszi hozzá az elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik