Üzleti tippek

Új minisztériumi javaslat a tejágazat gondjaira

A tejágazat zavarait oldandó 1,2 milliárd forintos támogatást ajánlott fel tegnap az agrártárca. A minisztérium felvázolt egy intervenciós intézkedési tervet is, amelyről azonban még keveset tudni.

Új, a tejágazat zavarait oldani hivatott javaslattal állt elő tegnap az agrártárca, amely 1,2 milliárd forintot ajánl fel, ha a tejágazat további 2,4 milliárd forintot előteremt saját forrásaiból. A minisztérium azt követően lépett, hogy hosszú hetek vagy inkább hónapok óta nem tudott igazi konszenzusos megoldást találni arra, hogy miként vezessék le az idei négyszázmillió liternyi tejfelesleget. A tejágazatban napi 65-70 millió forint veszteség keletkezik június 4-e óta, amikor is elfogyott a Tej Terméktanács saját kerete, amelyből a megtermelt, de itthon el nem adható felesleges tej piacra jutását segítették.

A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) előjött egy újabb csomaggal, s annak egy részét tárgyalások nélkül, önhatalmilag már be is vezette – kommentálta lapunknak a tegnap bejelentett FVM-intézkedéscsomag azon elemét, amely ötszázalékos termelési önkorlátozást ír elő, Kiss Pál István, a Tej Terméktanács (TTT) elnöke a szervezet tegnapi elnökségi ülésének első fele után. (A tanácskozás lapzártánk után ért véget.) Ezt a véleményt a feldolgozói oldal is támogatja. A csomag azon részét a TTT viszont szakmailag elfogadhatónak tartja, amely a tejimport szigorítását, a szürke tejpiac elleni fellépés erősítését, valamint a termelésikvóta-túllépés kemény szankcionálását határozta el. A nagy kérdés, hogy ezen intézkedések hány liter tejet kezelnek – állítja Kiss.

A tárca felvázolt egy intervenciós intézkedési tervet is, de az még valóban vázlatnak tûnik, kidolgozatlan, s nem látszik mikor is lépne pontosan érvénybe, s valóban hány liter felesleges tej sorsát intézné.

A Tej Terméktanács megerősített pozíciómban, a minap az agrártárca politikai államtitkárától felém irányuló támadás után – nyilatkozott lapunknak Kiss Pál István. Szanyi Tibor szerdán kétszer is leszögezte, hogy a Tej Terméktanács elnöke haramiaként viselkedett, mikor az általa vezetett tejipari cég rögtön azt követően helyezett kilátásba drasztikus felvásárlási árcsökkentést, hogy a múlt héten a tárgyalások félbeszakadtak az agrártárca és a TTT között. Szanyi a terméktanácsot is támadta, kifejtette ugyanis, hogy nem tudja mire költötte el a szervezet a tejpiaci szereplők által befizetett 12,5 milliárd forintot.

Az agrártárca állítása szerint az elsô négy hónapban 65 millió liter tejet sikerült kivonni a piacról, amelybôl 15 millió litert a tejkvóta felvásárlása, 15 milliót az önkéntes termeléscsökkentés során ért el. A Mezôgazdasági Szövetkezôk és Termelôk Országos Szövetsége szerint az elsô öt hónapban az FVM azonban csupán 20 millió litert tüntetett el a piacról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik