Üzleti tippek

Csökkenő turizmus az év első négy hónapjában

Több külföldi jön Magyarországra, ám a szálláshelyek vendégeinek száma csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentése szerint 2003 első harmadában egy százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken az egy évvel korábbi négy hónaphoz képest. A szállodák országosan 34 százalékos szobafoglaltsággal működtek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint 2003 első harmadában a vendégek 3,4 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, ami egy százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi négy hónaphoz képest.

Kevesebb vendégéjszaka

A szálláshelyek külföldi vendégeinek száma is csökkent: 1,8 millió éjszakát töltöttek el, ami 5 százalékos visszaesést jelent 2002 első négy hónapjához képest. A külföldivendég-éjszakáinak 68 százalékát az EU-országokból érkező turisták vásárolták meg. A belföldi vendégek egy százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken január és április között.

A szállodák országosan 34 százalékos szobafoglaltsággal működtek, ami 3 százalékponttal maradt el a múlt év azonos időszakától. A szálláshelyekből származó bevétel összesen 38 milliárd forint volt, ami egy százalékkal kisebb az előző év első harmadában befolyt összegnél. Az összes bevétel közel fele származott szállásdíjakból.

Több turista

A külföldi állampolgárok 8 millió alkalommal lépték át az ország határait, ami 3 százalékos élénkülést jelent. A magyar állampolgárok határátlépéseinek száma a tavalyi év első négy hónapjához képest jelentősen, egynegyedével emelkedett, és megközelítette a 4,1 millió alkalmat. A turisták egynegyede Németországból és Olaszországból érkezett hazánkba.

A belföldi szervezett utazásokon 83 ezren vettek részt, ezen belül több mint egytizeddel nőtt a rövidebb időtartamú utazásokon részt vevők száma.

A külföldi utazások megszervezését 217, a beutaztatást 169, a belföldi utazások szervezését 149 utaztató szervezet végezte. Az utazásszervezés lebonyolítására az első negyedév végén 1551 iroda állt rendelkezésre.

A vendéglátásból 2003 első negyedévében 94 milliárd forint árbevétel származott, a forgalom volumene 2,6 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik