Üzleti tippek

Tíz kisvállalkozás 460 milliónyi tőkét kapott

A május végi néggyel tízre emelkedett a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. (KfP) által tőkejuttatással támogatott vállalkozások száma. Az összesen 3,5 milliárd forintnyi kihelyezhető tőkéből a 10 projekt 30–80 millió forintos tőkejuttatása 460 millió forintot kötött le – mondta a NAPI Gazdaságnak Baráth Csaba vezérigazgató.

Idén várhatóan 1,5-2 milliárd forinttal tud a KfP vállalkozásokba beszállni. A vezetők szerint a társaság 10 milliárd forintnyi kihelyezhető tőke forgatásával válhatna önjáróvá. A tőkeemelést vélhetően a Magyar Fejlesztési Bank vállalja magára, hiszen a társaság 100 millió forint alatt a KfP-n keresztüli kihelyezést preferálja. A közelmúltban a pénzügyitől a gazdasági tárcához került intézményben az MFB mellett a Budapest Bank, a Konzumbank, az MKB, az OTP, a Postabank, az Eximbank és a Hitelgarancia Rt. bír tulajdonrésszel, ám a struktúra nyitott az új csatlakozók előtt.

A KfP nem kockázati tőkebefektető – hangsúlyozta Déri Viktor elnök, aki szerint ezt jelzi, hogy a társaság a szerződéskötéskor meghatározott BUBOR plusz 2-5 százalékos kamatszint megfizetése mellett vásárolhatja ki üzletrészét a futamidő lejártakor, vagy akár a lejárat előtt. Baráth szerint alaphelyzetben két lezárt üzleti év után kezdenek el foglalkozni a jelentkezőkkel, ám – szigorúbb elbírálás mellett – kezdő vállalkozás is kaphat a 10-100 millió forintos tőketámogatásból.

A társaság folyamatosan fogadja be a támogatási kérelmeket, ám – meglepetésre – az eddig támogatott cégek között egyetlen sem akadt, amelyet valamely partnerbank küldött a társasághoz. A vezérigazgató szerint a folyósításban kisebb – akár egy-két hét alatt megoldható – problémát jelent a hétfőn életbe lépett üvegzsebtörvény, amely a költségvetés által alapított társaságoknak megtiltja, hogy további társaságokban részesedést szerezzenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik