Üzleti tippek

A magyar infláció 22 éves mélypontra süllyedt

admin
admin

2003. 06. 11. 00:00

Idén májusban a fogyasztói infláció év/év alapon 3,6 százalék lett, a prognoszták 3,8 százalékot vártak. A hó/hó drágulás 0,3 százalék. A maginfláció 4,5 százalék.

Idén májusban az egyhavi átlagos áremelkedés 0,3 százalék volt, 2002. májushoz viszonyítva pedig 3,6 százalékkal növekedtek az árak – közölte a KSH. Idén az első öt hónapban átlagosan 4,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Májusban az előző hónaphoz viszonyított áralakulást az élelmiszerek drágulása 0,20 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,12 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,08 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,03 százalékkal emelte, míg az egyéb cikkek, üzemanyagok árcsökkenése 0,14 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,02 százalékkal mérsékelte.

Egy hónap alatt az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal mérséklődtek. A szeszesitalok, dohányáruk, valamint a ruházkodási termékek körében az átlagot meghaladóan növekedtek az árak. A dohányárukért átlagosan 2,0 százalékkal kellett többet fizetni mint 2003. áprilisban. A szolgáltatások árai az átlagos mértékkel megegyezően emelkedtek, ezen belül azonban a szerencsejátékok 7,0 százalékkal, a sportrendezvények, múzemi belépők 1,6 százalékkal, az üdülési szolgáltatások 1,1 százalékkal drágultak.

Az egyéb cikkek főcsoporton belül a járműüzemanyag-árak 3,1 százalékkal mérséklődtek, a virágok, dísznövények pedig 8,9 százalékkal kerültek többe, mint 2003. áprilisban.

Idén májusban a szezonálisan kiigazított alapdrágulás (maginfláció) az előző hónaphoz 0,3 százalék, 2002. májushoz viszonyítva 4,5 százalék volt.

Májusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 100,5 százalék, az előző év májushoz viszonyítva pedig 103,4 százalék volt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.