Üzleti tippek

Kartelleztek a pékek?

Árkartell gyanújával eljárást folytat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sütő- és malomipari szervezetek ellen. A GVH több helyen házkutatást tartott és iratokat foglalt le. Az érintettek cáfolják, hogy összehangolt ártárgyalásokat folytattak volna.

A hivatal versenykorlátozó megállapodás gyanúja miatt folytat vizsgálatot a Magyar Pékek Ipartestülete, a malomipari cégeket tömörítő Gabonaszövetség és az Országos Gabona Terméktanács (OGT) ellen. A GVH nem közölt részleteket a folyamatban lévő eljárásról.

A sütőipar és a pékek ellen az eljárás még tavaly kezdődött, a malmokat érintő vizsgálat pedig idén májusban indult. A GVH azzal gyanúsítja az érintetteket, hogy a sütőipari termékek árának emelése érdekében összehangolt tárgyalásokat folytattak.

Az ipartestület elnöke, Marton István szerint a vizsgálatban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei sütőipari cégek érintettek. A Gabonaszövetségnél a versenyhivatal házkutatásokat tartott és iratokat foglalt le. Az árkartell létrehozásának gyanúját alaptalannak tartja a szövetség elnöke, Lakatos Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik