Üzleti tippek

A gazdasági tárca felülvizsgálja az ipari parkokat

A gazdasági tárca elképzelései szerint lényegesen szigorodnak az ipari park cím elnyerésének és megtartásának a feltételei, várhatóan az év végén jó néhány létesítmény el is veszti a megtisztelő elnevezést. A 160 ipari park szerepe kiemelkedő, az ipari termelés negyedét ezekben állítják elő, a 2 100 megtelepült cég pedig csaknem 130 ezer embernek ad munkát.

Az év végéig felülvizsgálja a gazdasági tárca a meglévő 160 ipari park cím birtokosát, ennek nyomán valószínűleg több létesítménytől megvonják az ipari park elnevezés használatát. Az intézkedés elsődleges célja, hogy megszüntesse a csupán papíron működő ipari parkokat, és ezáltal visszaállítsa a minősítés kissé megkopott presztízsét – jelentette be szerdán a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára Pongorné Csákvári Marianna. Hozzátette, csak olyan parkoktól veszik el a címet, amelyekben a mai napig egyetlen vállalkozás sem működik és várhatóan a közeljövőben sem fog.

Félmilliárd forint a kapacitás bővítésére

A gazdasági tárca a napokban írta ki az ipari park cím elnyerésére vonatkozó idei pályázatot , a kérelmezők szeptember 30-ig jelentkezhetnek. A pénzzel nem, csak megbecsüléssel járó minősítés megszerzésének szabályai az elmúlt években jelentősen megszigorodtak, ma már csak olyan gazdasági központok kaphatnak ilyet, ahol legalább tíz cég tevékenykedik vagy ötszáz munkavállalót foglalkoztatnak.

A cím azonban már forintra is váltható, hiszen az ipari parkok részt vehetnek a szolgáltatásaik fejlesztését célzó pályázatokon. Az idén félmilliárd forintot oszt szét ilyen célokra a GKM.

A helyettes államtitkár elmondta, az ipari parkok fejlesztéséhez adott állami hozzájárulást az unió is elismeri, így ez a támogatási forma a csatlakozás után is megmarad.

A parkok állítják elő az ipari termelés negyedét

Jelenleg 160 terület, illetve szervezet viseli az ipari park címet, a tavalyi év végén mintegy 2 100 vállalkozás működött ezekben 128 ezer fős létszámmal. A vállalkozások tavaly mintegy 3 500 milliárd forintnyi terméket állítottak elő, ennek 75 százalékát exportálták.

2002-ben a parkokban működő cégek adták az ipar teljes értékesítési árbevételének 26 százalékát, valamint az ország ipari export árbevételének csaknem negyven százalékát. Jól mutatja a parkok kiemelkedő gazdasági szerepét, hogy a vállalkozások egy főre jutó termelése az ipari átlag 170 százaléka.

24 helyen még nincsenek vállalkozók

Jelenleg 46 ipari parkban települt meg több mint tíz vállalkozó, ezek egyenként több mint ötszáz munkavállalót foglalkoztatnak. Ebbe a kiemelt kategóriába tartozik a tatabányai, a győri, a székesfehérvári vagy a sárvári park. Ugyanennyi parkot lehet jót feltöltöttnek nevezni, 44 helyen azonban még csak megkezdődött a cégek beáramlása, 24 létesítményben pedig egyáltalán nem folyik termelő tevékenység. Utóbbiak ipari park címét vonhatja majd meg a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik