Üzleti tippek

Csökkenő agrárárszínvonal

admin

2003. 06. 11. 00:00

Áprilisban 3,4 százalékkal alacsonyabb volt a mezőgazdasági termelői árak szintje, mint egy évvel korábban. Az agrárszektorban megfigyelhető defláció az élő állatok és állati termékek olcsóbbá válásának következménye. A termelői szférában megfigyelhető árszintcsökkenés többé-kevésbé már megjelent az áprilisi élelmiszerárakban, hiszen a termékek nagy része egy hónapon belül a fogyasztói piacra kerül. Ezt mutatja az is, hogy tavasz közepén éppen az élelmiszerek nyomták történelmi mélypontra az inflációt. (A májusi inflációs adat egyébként éppen ma jelenik meg, a Reuters által megkérdezett tíz elemző előrejelzésének átlaga alapján 3,8 százalékos árindexre számíthatunk.)

Az első negyedévben az agrárolló újra kinyílt: a mezőgazdasági termelőknek az árviszonyok változásából számított jövedelmi helyzete 4,4 százalékkal romlott. Ebben főként az üzemanyagárak emelkedése játszott szerepet, de a növényvédő szerek és az egyszerű takarmányok drágulása is nagyobb volt, mint az agrártermékek árszintnövekedése.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Professor Yuval Noah Harari, author and Professor of History at the Hebrew University of Jerusalem, speaks about themes from his new book 'Homo Deus: A Brief History of Tomorrow' on September 8, 2016 at the Dancehouse Theatre as part of the Manchester Literature Festival in Manchester, England. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.