Üzleti tippek

Ajánlólevél a vendéglátóipari munkavállalóknak

Egyelőre még ritka az olyan vállalkozó a vendéglátásban, aki használja az úgynevezett ajánlólevelet, ennek elterjedésére már nem kell sokáig várni.

Öt szakmai szervezet – a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Szállodaszövetség, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete, valamint a Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet – is szükségesnek tartja e dokumentum bevezetését, s ebben még az év első felében meg is állapodtak.

Az indoklás, hogy nagyon felhígult a mintegy 55 ezer vállalkozást, vállalkozót tömörítő szakma, a helyzetet csak a bizalom teljes helyreállításával lehet orvosolni. Tartalmi szempontból egységes formát javasolnak tagjaiknak. Eszerint az ajánlólevél a személyes adatok mellett a dolgozó által korábban végzett munkáról, a megbízhatóságáról is tájékoztatást ad új munkaadójának. Felmerült egy egységes adatlap kidolgozásának szükségessége is.

A munkaadói szervezetek szerint az ajánlólevél mind a foglalkoztatónak, mind a munkavállalónak hasznos lehet, ám a dokumentum gyakorlati alkalmazása jogi, etikai, valamint adatszolgáltatási problémákat vet fel. Éppen emiatt alkalmazását csak ajánlják az érintetteknek, de nem teszik kötelezővé. Ezért a munkaügyi ellenőrök esetleges ellenőrzés során nem kérhetik a munkaadótól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik