Üzleti tippek

Június 16-tól hatályos az új lakástámogatási rendelet

A Magyar Közlönyben már olvasható az új, módosított lakástámogatási rendelte, amely június 16-án lép hatályba. A rendelet szerint lakásvásárlásra, építésre és korszerűsítésre az eddigi 30 millió forint helyett 15 millió forint támogatott jelzáloghitel vehető fel.

Keddtől már kapható a 43. Magyar Közlöny, amely ismerteti a lakáscélú állami támogatásról szóló új kormányrendeletet. A kormány május 21-én döntött a lakáscélú állami támogatások módosításáról. A 79/2003. számú kormányrendelet a június 6.-i keltezésű, kedden utcára került 43. Magyar Közlöny ismerteti, és június 16-tól válik hatályossá, azaz ettől a naptól kezdve már az új rendelkezések szerint bírálják el a hitelkérelmeket.

A rendelet szerint lakásvásárlásra, építésre és korszerűsítésre az eddigi 30 millió forint helyett 15 millió forint támogatott jelzáloghitel vehető fel. Használt lakás esetén hat százalék, új lakás építése, vásárlása esetén öt százalék lehet a kamatplafon.

E rendelet hatálybalépése előtt benyújtott kölcsönkérelemnek az minősül, amelyhez az igénylő csatolta a használt lakás, valamint használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlása esetén a földhivatalhoz igazoltan benyújtott adásvételi szerződést, a használatbavételi engedéllyel nem rendelkező lakás megvásárlása esetén az ügyvéd által ellenjegyzett szerződést, lakásépítés, bővítés esetén a jogerős építési engedélyt, és a hitelintézet a kölcsönkérelmet befogadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik