Üzleti tippek

Túlbecsülik képességeiket a magyar cégvezetők

A régiónkban és különösen a Magyarországon működő cégek vezetői az EU vállalatvezetőihez képest túlbecsülik saját képességeiket, és alulértékelik az uniós csatlakozással együtt járó kihívásokat – olvasható a Népszabadságban a Roland Berger cég felmérésének eredménye.

Régiónk cégvezetőinek erényei közé tartozik a vállalkozó szellem, az alkalmazkodóképesség és a rugalmasság, gyengéjük a mélyebb piaci ismeretek, valamint a piaci orientáció hiánya.

Döntéshozatalukat gyakran politikai szempontok befolyásolják. A Roland Berger stratégiai tanácsadó cég által, a kelet-közép-európai régióban, illetve az EU-ban, vállalati felső vezetők és iparági szakértők körében végzett összehasonlító kutatásból kiderül, hogy a hazai cégek az EU-átlagnál kevésbé összpontosítanak a stratégiai ügyekre és kevésbé ügyfélorientáltak, ugyanakkor nagyobb hangsúlyt fektetnek a részvényesi, a beszállítói és az állami kapcsolatokra.

A csaknem száz interjúra alapozott felmérés azt mutatja, hogy Magyarországon az alkalmazottak az európai átlagnak megfelelő arányban (38, illetve 39 százalék) tagjai a szakszervezeteknek, az érdekképviseletek befolyása viszont messze az uniós, valamint a régiós átlag alatt marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik