Üzleti tippek

Nyári biztosítások

Nyakunkon a nyár, a nyaralás, amit mindenki szeretne nyugodtan és biztonságosan eltölteni. Éppen ezért érdemes jól átgondolni a választott nyaralási formában rejlő kockázatokat és azokat biztosítás segítségével minimalizálni.


Nyári biztosítások 1

Járműbérlés

A repülőgéppel utazók közül sokan bérelnek a helyszínen autót, motort, amivel bejárhatják a vidéket. Ez esetben lényeges informálódni arról, hogy a gépjárműre kötött biztosítás fedezi-e a más autóban keletkezett kárt is – figyelmeztet Kovács Zsolt, a Generali Biztosító termékfelelőse. Az esetek többségében ugyanis a bérleti díjban foglalt biztosítás csak a más autóban keletkezett károkra szól. Annak is érdemes utánakérdezni, hogy kötöttek-e a kocsira cascót és az milyen káreseményre szól, illetve mekkora az önrész nagysága. Ha mindez rendben is van, az esetek többségében a bérelt autók, motorok lopására nincs fedezet. Az extrém sportok – így a hőlégballonozás, a siklórepülés, vagy a vadvízi evezés – általában teljes egészében ki vannak zárva a biztosításból, ezek helyett inkább ajánljuk a szervezett csoportos rafting túrát, amire még biztosítás is köthető.


Nyári biztosítások 2

Vízi járművek

A vízi járművek felelősségbiztosítását többnyire feltételként szokták szabni a kikötők használatához. A vízi járműre kötött felelősségbiztosítás a másoknak okozott károkra – kikötő, más hajó, személyi sérülés – esetére nyújt fedezetet. Fontos különbség a személygépjármű kötelező felelősségbiztosítással szemben, hogy míg annak nagyon magas a térítési határa és e határ minden társaságnál egységesen 300 millió forint, addig a vízi járműveknél a térítési határ biztosítónként eltérő, 1 és 10 millió forint között változik. Bérlésekor a casco biztosítás megkötése a hajótulajdonos feladata, amelyet arra az esetre is ki kell terjeszteni, ha nem a tulajdonos, hanem a bérlő hajózik vele. Ezekben az esetekben a bérbeadók a biztosítás önrészének nagyságával megegyező kauciót szoktak kérni, ami kár esetén nála marad, az ezen felüli részt a hajóra kötött casco fedezi. Saját vitorlás hajó esetén a biztosítás csak akkor érvényes – hangsúlyozza Zagyi Attila a Generali tengeri jármű biztosítási csoportjának vezetője – ha azt engedéllyel rendelkező vezeti. A már megkötött biztosítás alapesetben az ország területére szól, de egész Európára kiterjeszthető és vonatkozik a szállítási időszakra, valamint a téli pihenés és a ki-be emelés kockázatára is. Érdemes megjegyezni, hogy a szabadidős tevékenységet szolgáló vízi járművek, így a jet-ski, a szörf, illetve a motorcsónak bérlésekor nem számíthatunk arra, hogy azok biztosítva vannak, így érdemes óvatosan közlekedni.


Nyári biztosítások 3

Külföldi utazás

Utazási biztosítás sokféle van, éppen ezért hívjuk fel a figyelmet azokra a részletekre, amelyek megléte különösen fontos lehet egy bajbajutott utazó számára. Járitz Orsolya termékfelelős kiemeli a telefonos segítségnyújtás igénybevételének fontosságát, amely a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító Rt.-nél 24 órában magyar nyelven áll rendelkezésre. Ez segítséget nyújt például az orvos küldésében, a beteg hazaszállításának megszervezésekor, vagy a beteglátogatás lebonyolításában. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az utasnak a helyszínen ne kelljen fizetnie, minden számlát a háta mögött lerendez a biztosító. Lényeges, hogy a biztosítás terjedjen ki az iratok elvesztéséhez nyújtott segítségre is. Jól jön ilyenkor, ha valakitől magyarul lehet megkérdezni a helyi követség címét, telefonszámát. Ha az utólagos okmánypótlásra fordított időt nem is adja vissza, de legalább költségeit fedezi a biztosító. Érdemes olyan utazási biztosítást választani, amely segítséget nyújt olyan esetekben, amikor nagyobb mennyiségű készpénzre van szükség, de valamely okból – például bankkártya elvesztése, ellopása miatt – erre a turistának nincs módja. Ilyenkor jól jön a biztosítással járó pénzsegély-küldés szolgáltatás, amelyet a biztosító közvetítésével kaphat meg a bajbajutott nyaraló.

Különösen családdal együtt utazók számára fontos szolgáltatás a beteg gyermek hazaszállítási költségeinek fedezése, esetleg az ott-tartózkodás meghosszabbításával járó költségek átvállalása, vagy a kis beteg látogatásának megszervezése és kifizetése. A biztonságot nyújtó szolgáltatások közé tartozik az információnyújtás autómentő cégekről, valamint a poggyászbiztosítás. Ha a család autóval ment nyaralni, és az megsérült, így nem lehet vele hazajutni, akkor a biztosító intézkedik a hazahozatalról. A poggyászbiztosítás lopás, rablás és baleset esetére nyújt védelmet. Mindenekelőtt érdemes betartani azt az alapszabályt, hogy ne hagyjunk az autóban semmit!

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Hungary's Prime Minister Victor Orban addresses a press conference at the end of a European People's Party (EPP) meeting at the European Parliament in Brussels on March 20, 2019. - The Fidesz party of firebrand Hungarian Prime Minister Viktor Orban was hit with a temporary suspension from the European People's Party. Fidesz had faced expulsion after running a controversial billboard campaign that accused European Commission head Jean-Claude Juncker and liberal US billionaire George Soros, a bete-noir of Orban, of plotting to flood Europe with migrants. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.