Üzleti tippek

Nyári biztosítások

Nyakunkon a nyár, a nyaralás, amit mindenki szeretne nyugodtan és biztonságosan eltölteni. Éppen ezért érdemes jól átgondolni a választott nyaralási formában rejlő kockázatokat és azokat biztosítás segítségével minimalizálni.


Nyári biztosítások 1

Járműbérlés

A repülőgéppel utazók közül sokan bérelnek a helyszínen autót, motort, amivel bejárhatják a vidéket. Ez esetben lényeges informálódni arról, hogy a gépjárműre kötött biztosítás fedezi-e a más autóban keletkezett kárt is – figyelmeztet Kovács Zsolt, a Generali Biztosító termékfelelőse. Az esetek többségében ugyanis a bérleti díjban foglalt biztosítás csak a más autóban keletkezett károkra szól. Annak is érdemes utánakérdezni, hogy kötöttek-e a kocsira cascót és az milyen káreseményre szól, illetve mekkora az önrész nagysága. Ha mindez rendben is van, az esetek többségében a bérelt autók, motorok lopására nincs fedezet. Az extrém sportok – így a hőlégballonozás, a siklórepülés, vagy a vadvízi evezés – általában teljes egészében ki vannak zárva a biztosításból, ezek helyett inkább ajánljuk a szervezett csoportos rafting túrát, amire még biztosítás is köthető.


Nyári biztosítások 2

Vízi járművek

A vízi járművek felelősségbiztosítását többnyire feltételként szokták szabni a kikötők használatához. A vízi járműre kötött felelősségbiztosítás a másoknak okozott károkra – kikötő, más hajó, személyi sérülés – esetére nyújt fedezetet. Fontos különbség a személygépjármű kötelező felelősségbiztosítással szemben, hogy míg annak nagyon magas a térítési határa és e határ minden társaságnál egységesen 300 millió forint, addig a vízi járműveknél a térítési határ biztosítónként eltérő, 1 és 10 millió forint között változik. Bérlésekor a casco biztosítás megkötése a hajótulajdonos feladata, amelyet arra az esetre is ki kell terjeszteni, ha nem a tulajdonos, hanem a bérlő hajózik vele. Ezekben az esetekben a bérbeadók a biztosítás önrészének nagyságával megegyező kauciót szoktak kérni, ami kár esetén nála marad, az ezen felüli részt a hajóra kötött casco fedezi. Saját vitorlás hajó esetén a biztosítás csak akkor érvényes – hangsúlyozza Zagyi Attila a Generali tengeri jármű biztosítási csoportjának vezetője – ha azt engedéllyel rendelkező vezeti. A már megkötött biztosítás alapesetben az ország területére szól, de egész Európára kiterjeszthető és vonatkozik a szállítási időszakra, valamint a téli pihenés és a ki-be emelés kockázatára is. Érdemes megjegyezni, hogy a szabadidős tevékenységet szolgáló vízi járművek, így a jet-ski, a szörf, illetve a motorcsónak bérlésekor nem számíthatunk arra, hogy azok biztosítva vannak, így érdemes óvatosan közlekedni.


Nyári biztosítások 3

Külföldi utazás

Utazási biztosítás sokféle van, éppen ezért hívjuk fel a figyelmet azokra a részletekre, amelyek megléte különösen fontos lehet egy bajbajutott utazó számára. Járitz Orsolya termékfelelős kiemeli a telefonos segítségnyújtás igénybevételének fontosságát, amely a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító Rt.-nél 24 órában magyar nyelven áll rendelkezésre. Ez segítséget nyújt például az orvos küldésében, a beteg hazaszállításának megszervezésekor, vagy a beteglátogatás lebonyolításában. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy az utasnak a helyszínen ne kelljen fizetnie, minden számlát a háta mögött lerendez a biztosító. Lényeges, hogy a biztosítás terjedjen ki az iratok elvesztéséhez nyújtott segítségre is. Jól jön ilyenkor, ha valakitől magyarul lehet megkérdezni a helyi követség címét, telefonszámát. Ha az utólagos okmánypótlásra fordított időt nem is adja vissza, de legalább költségeit fedezi a biztosító. Érdemes olyan utazási biztosítást választani, amely segítséget nyújt olyan esetekben, amikor nagyobb mennyiségű készpénzre van szükség, de valamely okból – például bankkártya elvesztése, ellopása miatt – erre a turistának nincs módja. Ilyenkor jól jön a biztosítással járó pénzsegély-küldés szolgáltatás, amelyet a biztosító közvetítésével kaphat meg a bajbajutott nyaraló.

Különösen családdal együtt utazók számára fontos szolgáltatás a beteg gyermek hazaszállítási költségeinek fedezése, esetleg az ott-tartózkodás meghosszabbításával járó költségek átvállalása, vagy a kis beteg látogatásának megszervezése és kifizetése. A biztonságot nyújtó szolgáltatások közé tartozik az információnyújtás autómentő cégekről, valamint a poggyászbiztosítás. Ha a család autóval ment nyaralni, és az megsérült, így nem lehet vele hazajutni, akkor a biztosító intézkedik a hazahozatalról. A poggyászbiztosítás lopás, rablás és baleset esetére nyújt védelmet. Mindenekelőtt érdemes betartani azt az alapszabályt, hogy ne hagyjunk az autóban semmit!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik