Üzleti tippek

ISPA-start Hajdú-Bihar megyében

Tucatnyi, szennyvízkezeléssel kapcsolatos, esetenként több tíz milliárd forint értékű zöldberuházás végrehajtását tervezi a környezetvédelmi tárca az EU kohéziós alapjának támogatásából. Az ISPA előcsatlakozási alapból korábban elnyert pályázati pénz felhasználásával az első beruházás egy-két héten belül kezdődik meg Hajdú-Bihar megyében.

Budapesten, valamint tizenkilenc vidéki helyszínen valósulhatnak meg az első környezetvédelmi beruházások az EU kohéziós alapjának támogatásával. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KVM) összesen 12 szennyvízkezelési, 2 ivóvíz-minőségi, 5 hulladékgazdálkodási és egy kármentesítési projekt előkészítése kezdődött meg, amelyek kivitelezése – kedvező brüsszeli döntés esetén – már nem az előcsatlakozási alapok, hanem az EU kohéziós alapjának (társ)finanszírozásával valósulhat meg. Mint Becker László, a KVM főosztályvezetője kérdésünkre elmondta: a pályázatok előkészítését segíti, hogy néhány napja Brüsszel mintegy 7 millió euró támogatást ítélt meg Magyarország számára a projektek terveinek kidolgozására.

A Brüsszelbe benyújtandó projektjavaslatok listájáról a környezetvédelmi tárca hoz döntést. A pályázati anyagok végleges kidolgozása a brüsszeli jóváhagyást követően kezdődhet meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik