Üzleti tippek

Háromezer projektötlet uniós pályázatokra

Csaknem háromezer projektöltet érkezett a május 30-i határidőre a Pályázati Előkészítő Alaphoz, amely az uniós támogatással megvalósítandó beruházások majdani pályázatai elkészítéséhez nyújt segítséget. A szakemberek szerint ez azt mutatja, hogy lesz elég pályázat a 2004-től megnyíló uniós pénzalapokra, és a brüsszeli források lehívhatóak lesznek.

Minden várakozást felülmúlóan sikeres volt a Pályázati Előkészítő Alap (PEA) pályázati kiírása; 2819 projektötlet érkezett, amelyet az Európai Unió pénzügyi alapjainak segítségével akarnak megvalósítani a jelentkezők – jelentette be csütörtökön Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatala elnöke. Szerinte a pályaműveknek legalább a harmada lesz támogatásra érdemes, derült ki a szúrópróbaszerű minősítésekből.

Baráth Etele “hihetetlenül pozitívnak” minősítette, hogy egy évvel az uniós csatlakozás előtt ennyi pályázat érkezett a május 30-i határidőig az elmúlt két hónapban. Ez a politikai államtitkár szerint azt jelzi, hogy lehívhatóak lesznek 2004-től a rendelkezésre álló brüsszeli források. (Az unió pénzügyi – úgynevezett strukturális és kohéziós – alapjai révén 2004 és 2006 között Magyarország várhatóan mintegy 1200-1500 milliárd forint támogatásban részesülhet.) Baráth Etele rámutatott: az elvárásokat messze meghaladó a beérkezett projektötletek forrásigénye. Ez alátámasztja, hogy a főpróba sikeres volt, a pályázó önkormányzatok és civil szervezetek pedig sikeresen fel tudtak készülni – fogalmazott.

Humán területet érint minden harmadik pályamű

A pályázatok területileg egyenletes eloszlást mutatnak, és arányosan fedik le a Nemzeti Fejlesztési Tervben meghatározott fejlesztési területeket. A legnagyobb érdeklődés a település-rehabilitáció, a turizmus, a szennyvízkezelés, az oktatási infrastruktúra korszerűsítése, valamint a humánerőforrás-fejlesztés területén mutatkozott. A szakemberek örvendetesnek tartják, hogy minden harmadik pályázat humán területet – többek között az egészségügyet és a munkahely-teremtést – érint.

Kulcsrakész pályázatok ősszel

A beérkezett projektötletek megvalósíthatóságát a minisztériumok és a régiók szakértői vizsgálják meg a nyáron, végleges eredmény szeptemberre várható. A közbeszerzési eljáráson kiválasztandó szakértői konzorciumok ősszel kezdik meg a projektötletek alapján a pályázatok kidolgozását – az elbírálás szempontjai már olvashatók a hivatal honlapján – , így már 2004 januárjától olyan kulcsrakész projektek állhatnak rendelkezésre, amelyek szinte biztosan számíthatnak uniós támogatásra. A PEA révén a kulcsrakész pályázatok elkészítéséhez mintegy hatmilliárd forint áll rendelkezésre.

(A PEA-ról részletes információ a www.nfh.hu honlapon, illetve a hivatal által működtetett kék számon (06-40-200-494), valamint a Promei Kht. munkatársaitól (tel.: 3270830, 327-0831, e-mail: promei@promei.hu) kapható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik