Üzleti tippek

Magyar tőkére vár a Vajdaság

“A politikai huzavonát ideje volt lezárni, hadd jöjjön most már a határokon átívelő gazdasági együttműködés” – mondta egy hete a MÁÉRT-en Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Kívánsága szokatlanul hamar teljesülhet: meghívására kedden Szabadkára utazik Medgyessy Péter miniszterelnök, és programjában előkelő helyen szerepel a vajdasági magyar üzletemberekkel való találkozó.

Más kérdés, hogy Budapest Belgrád számára is stratégiai fontosságú város, hiszen az Európához közelítő Szerbia e téren aligha kerülheti meg Magyarországot. Ennek a felismerésnek tudható be, hogy noha Medgyessy Péter elsősorban a magyarokhoz utazik a Vajdaságba, azért Szabadkára siet Zoran Zsivkovics szerb miniszterelnök is. A két kormányfő várhatóan a vízumügyekről tárgyal majd, bár a magyar partner ez ügyben kényelmesebb helyzetben van. Belgrád ugyanis éppen a napokban tett egyoldalú lépést, és oldotta fel a vízumkényszert az EU-tagállamokkal, valamint a csatlakozó országokkal szemben.

Ennek nyomán a magyar állampolgároknak november 1-jétől – az új utazási rendre való átállás után – sem kell vízumot igényelniük, ha Szerbia és Montenegróba utaznak. A szerb miniszterelnök viszonzásként nyilván valamilyen gesztust vár magyar partnerétől, noha jól tudja: Budapest kezét ez ügyben Brüszszel köti meg.

A magyar miniszterelnök nyilván szembesülni fog a Vajdaság elemi erejű érdekeltségével a magyar tőkét illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik