Üzleti tippek

Munka törvénykönyve: június 1-től nagyobb bírságok

admin
admin

2003. 06. 02. 00:00

A munkaügyi ellenőrök vasárnaptól már az eddigieknél magasabb munkaügyi bírságot szabhatnak ki a munkaügyi jogszabályokat be nem tartó munkáltatókra. A Munka törvénykönyve és a hozzá kapcsolódó jogszabályok legutóbbi módosítása szerint a bírságtételek a többi változást megelőzően már június 1-től emelkednek.

Eddig azokra a munkaadókra, akik először és egy jogszabályi rendelkezést sértettek meg, 50 ezer forinttól egymillió forintig terjedő munkaügyi bírságot szabhattak ki. A felső határ kétmillió forintra emelkedik. Több jogszabályi rendelkezés megsértése, illetve ismételt jogsértés esetén eddig hárommillió forint volt a felső határ, ez hatmillió forintra emelkedik. A maximálisan húsz dolgozót foglalkoztató munkáltatóknál ez utóbbi esetben sem lehet majd a hárommillió forintnál magasabb bírságot kiszabni. A kisebb cégeknél ugyanis az ennél nagyobb bírságösszeg már nem áll arányban teherbíró képességükkel.

A kormányzati oldal és a szakszervezetek a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény 1996-os hatályba lépése óta már többször is javasolták a bírság felső határának emelését, mert az egy-, illetve hárommillió forint nem tartotta eléggé vissza a munkaadókat a jogsértésektől. A munkaadói érdekképviseletek viszont rendre visszautasították az erre vonatkozó indítványt, s különféle kompromisszumok vállalásával sem sikerült egyezségre jutni. Ezért is volt jelentős, hogy a legutóbbi törvényjavaslat országgyűlési tárgyalását megelőzően az Országos Érdekegyeztető Tanácsban sikerült megegyezniük a szociális partnereknek – több más kölcsönös kompromisszum vállalásával együtt – a bírságtételek emeléséről

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.