Üzleti tippek

Bátortalan EU-vállalkozók

Az Eurobarometer felmérése szerint az európai polgárok átlagosan 4,5%-a tesz jelenleg lépéseket egy vállalkozás beindításának céljából, vagy indított be vállalkozást az elmúlt 3 év folyamán; ez az arány nagyobb az Egyesült Királyságban és Írországban (6%), míg Franciaországban mindössze 2%. Az Egyesült Államok mutatója jelentősen jobb (13%). Egy másik felmérés szerint arra az állításra, hogy „nem szabad belevágni egy vállalkozásba, ha az magában hordozza az esetleges bukás veszélyét is”, az európai polgárok 46%-a felelt igennel; ez az arány az Egyesült Államokban mindössze 25%-ot tett ki.

Az Egyesült Államok esetében a vállalkozások dinamizmusa folyamatosan fejlődő képet mutat. Ma Amerika 25 legnagyobb cégéből 8 nem is létezett 1960-ban. Európában, 1998-ban a legnagyobb cégek mind azok közül kerültek ki, amelyek már 1960-ban is nagyok voltak.

Az Eurobarometer felmérése szerint az európaiak 69%-a mondta azt, hogy az adminisztratív korlátok jelentik az egyik legjelentősebb akadályt a vállalkozások beindításakor, míg 76%-uk válaszolta a feltett kérdésre azt, hogy a megfelelő anyagi feltételek hiányoznak.

Bővebb információ és az Európai Unió hivatalos kiadványainak elérhetősége: www.euroinfo.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik