Üzleti tippek

Veszélyes késésben a magyar cégek

Egy EU-konform számla kitöltése is gondot okozhat a csatlakozás után a magyar vállalkozóknak, a várva várt támogatások elnyerése is komoly felkészülést kíván meg tőlük

A 24. órában vagyunk: a tét az, hogy Magyarország képes lesz-e elnyerni az uniós támogatásokat, vagy a közösségi kassza nettó befizetője lesz. A vállalkozások többsége alig tudja, mi vár rá a csatlakozás után – összegezte a több mint ezer vállalkozásnál és kétszáz önkormányzatnál végzett kutatás tapasztalatait a Magyar Hírlap kérdésére Bienerth Gusztáv, a PricewaterhouseCoopers (PwC) könyvvizsgáló és tanácsadó cég magyarországi vezérigazgatója. A megkérdezett cégek 84 százaléka nem rendelkezik elegendő információval a várható változások felméréséhez és a szükséges új stratégiák megválasztásához. A társaságok fele pedig csak kevéssé vagy egyáltalán nincs tisztában a csatlakozás után igénybe vehető beruházás-támogató források nagyságával és azzal, hogyan juthatnak azokhoz. Csupán két százalékuk állította: teljes körű ismeretekkel rendelkezik.

Mindez azért is aggasztó, mivel a kis és középvállalkozások vezetőinek 76 százaléka úgy látja, cégük piaci helyzetét közvetlenül befolyásolja Magyarország EU-tagsága. A tízmilliós magyar piac majdnem félmilliárdosra bővül – emlékeztetett Erdős Gabriella, a PwC adótanácsadási üzletágát vezető munkatársa. Persze azzal is számolnunk kell, hogy a versenytársaink is akadálytalanul érkezhetnek a magyar piacra, ők is közvetlenül férnek hozzá az uniós pénzekhez, sőt a magyar közbeszerzési pályázatokon is indulhatnak.

A magyar vállalatok számára az jelenthet előnyt, ha látják, milyen területen és hogyan kell felkészülniük – állítják a PwC-nél. A vállalkozók olyan alapvető problémával szembesülhetnek, hogy a csatlakozás első napján nem tudják kitölteni a számlákat. A magyar vámkódex hatályát veszíti, az új pedig még csak angolul olvasható – hívta fel a figyelmet Erdős Gabriella, aki hozzátette, az átmeneti szabályok viszont még nincsenek meg.

Az új procedúrára, adminisztrációra is fel kell készülnünk. Annál is inkább gondot okoznak majd az uniós transzferárak (a belső piacon kapcsolt vállalkozások egymás közötti árképzése), mivel ennek szabályozása még az EU-ban is csak most készül. A gazdálkodók jó ha már most tisztában vannak vele: a jövőben minden egyes ilyen ügyletben dokumentálni kell az árképzést.

A harmadik, talán leglényegesebb változás az állami támogatásnál lesz. A magyar adókedvezmények jelentős része megszűnik vagy átalakul, igazodva az uniós szabályokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik