Üzleti tippek

Az önbevallók fele a minimálbért sem keresi meg papíron

Az önbevallók mintegy felénél az átlagos, összevont jövedelem 2002-ben nem érte el a minimálbér szintjét. Jelentősen bővültek a tavalyi adóévre vonatkozó kedvezmények, ami azt eredményezte, hogy az adózóknak 160 milliárd forinttal maradt több a zsebében. A leggazdagabb adózó csaknem 800 millió forintos jövedelmet vallott be. Az egyéni vállalkozók továbbra is irreálisan sok költséget számolnak el – derült ki az APEH összesítéséből.

Az adózók közül az önbevallók közel felének az összes jövedelme 2002-ben alacsonyabb volt a minimálbérnél – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese csütörtöki tájékoztatóján. Elhangzott: az adóhivatal több mint 2,2 millió bevallást dolgozott fel eddig. Minden negyedik bevallást az APEH honlapján található programmal töltöttek ki.

Jelentős adókedvezmények

Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a nyugdíj már adómentes volt, változtak az adójóváírás szabályai – havonta nem három-, hanem kilencezer forinttal lehetett csökkenteni a havi jövedelmet -, valamint jelentős mértékben – 35 ezerről 240 ezer forintra – nőtt a lakáshitelek utáni adókedvezmény.

Az alkalmazottak havi bruttó átlagkeresete százezer forint

Az önbevallók összevont jövedelme az előző évhez képest 15 százalékkal nőtt. Egy főre átlagosan évi 1 millió 114 ezer forint jövedelem jutott. A túlnyomó többség – 84 százalék – bérből élt, a másfélmillió alkalmazott jövedelme havonta bruttó 100 ezer forint volt.

Továbbra is Budapesten és Pest megyében keresték a legtöbbet; a főváros önbevallóinak átlagos jövedelme 1,7 millió forint volt, ami az átlagos vidéki kereset duplája.

Névtelen rekorderek

A legmagasabb jövedelmet bevallók százas toplistájára 79 millió forintos jövedelemmel lehetett feliratkozni. A csúcstartó ebben a kategóriában tavalyra 755 millió forintos jövedelmet vallott be. Vámosi Nagy Szabolcs megjegyezte, hogy a legtöbbet adózók nem járultak hozzá, hogy az adóhivatal nyilvánosságra hozza a nevüket.

Bújtatott nulla százalékos adókulcs

Könnyebbséget jelentett az adózóknak, hogy a 2002-es adóévben jelentősen – 17 százalékkal – bővültek az adókedvezmények, így összesen 160 milliárd forinttal kevesebb adót kellett fizetniük. A kedvezmények révén 300 ezer adóalanynak nem keletkezett adókötelezettsége. Az elnökhelyettes szerint itt valójában “bújtatott nulla százalékos adókulcsról” van szó.

Jelentős jövedelmek ingatlaneladásból

Az adózók csaknem 500 milliárd forintnyi, úgynevezett elkülönülten adózó jövedelmet vallottak be. Ezek közül a legjelentősebb az ingatlan átruházásából származó jövedelem volt, ez 240 milliárd forintot jelentett. Jelentősebb visszaesést mutatnak e kategórián belül az árfolyamnyereségből származó jövedelmek. A 2002. évi legmagasabb forrásadós jövedelmet tartalmazó százas toplista élén egy 48 éves szolnoki férfi neve szerepel, akinek ilyen forrásból 729 millió forint jövedelme származott.

Év közben adóelőlegként az összes adókötelezettség 93 százalékát vonták le. Az adóbevallás beadásával egyidejűleg 50 milliárd forint adókötelezettséget és 42 milliárd forintnyi visszaigénylést jelentettek az adóhatóságnál.

Egyéni vállalkozók: irreálisan magas költségek

Kétezerrel csökkent a működő egyéni vállalkozók száma, 2002 végén 477 ezret tartottak nyilván. A többség főfoglalkozású egyéni vállalkozó. Vámosi Nagy Szabolcs rámutatott: tavaly óta a pénzügyminiszter már nem állapítja meg szakmánként és településtípusonként a kötelező jövedelemminimumokat. Az egyéni vállalkozók által elszámolt költségek változatlanul irreálisan magasak. A bevallott tényleges jövedelem e körben 2002-ben csak igen minimális pozitív eredményt mutat, amely egy vállalkozóra vetítve átlagosan a nullszaldóhoz közelít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik