Üzleti tippek

Új hitelezővédelmi törvény kell

admin
admin

2003. 05. 30. 00:00

A vállalkozókat és a hitelezőket komoly hátrány érheti, ha az EU-csatlakozás időpontjára a ma hatályos csődtörvényt nem tudja felváltani az új fizetésképtelenségről szóló törvény. Erről Molnár György, a Felszámolók Országos Egyesületének elnöke beszélt az egyesület szakmai fórumát követően. Szerinte lemaradásban van a jogalkotás a hitelezővédelmi és fizetésképtelenségről szóló törvény előkészítését illetően. Az új jogszabály a hatályos csődtörvénnyel szemben a cégek reorganizációjának lehetőségét állítja előtérbe – mondta az elnök.

Molnár György szerint a csődtörvénnyel kapcsolatban a csatlakozó országoknak nincs jogharmonizációs kötelezettségük, saját érdekükben azonban érdemes a fizetésképtelenséggel kapcsolatos jogszabályok újrafogalmazása az EU-normáknak megfelelően. Az EU-országok meghatározó gazdaságai fizetésképtelenségről szóló törvényeik középpontjába a nehéz helyzetbe került cégek működőképességének helyreállítását helyezik. A csődtörvényt felváltó új fizetésképtelenségi törvény alapja, hogy a hitelezők és a gazdálkodó szervezetek között megegyezés jöhessen létre. Az új szabályozás lehetővé tenné a hitelező számára, hogy már az első fizetési határidő elmulasztása után – nem kellő adósi reagálás esetén – szakértői segítséggel betekintsen a cég gazdálkodási és pénzügyi folyamataiba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.