Üzleti tippek

A hosszadalmas MVH-akkreditáció miatt az uniós pénzek parlagon hevernek majd?

A belépés utáni uniós agrártámogatások fogadásához Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH) állít fel a kormány – jelentette be a tegnapi szóvivői tájékoztatón Németh Imre agrárminiszter. Az új intézmény az FVM mellett működő Agrárintervenciós Központból (AIK) és az EU-s előcsatlakozási agrár- és vidékfejlesztési pénzeket közvetítő SAPARD Hivatalból alakul meg.

Minisztériumon kívüli, önálló költségvetési szervként jön létre az MVH, de tevékenységét a tárca irányítja, a kormány pedig ellenőrzi majd. Itt épül ki az úgynevezett integrált igazgatási és ellenőrzési rendszer (iier) is. Az új hivatal létszáma az év végére 750 fő lesz – közölte a miniszter. Valamennyi munkatárs köztisztviselői státust kap.

A Világgazdaság információi szerint az MVH élére államtitkári rangban lévő elnököt neveznek ki. Országos központból és megyei szervezetekből áll majd. Utóbbiak részben a SAPARD-irodák, részben a tárca földművelésügyi hivatalainak „bázisán” jönnek létre. Úgy tudjuk, az AIK-ban ma 240-en, a SAPARD Hivatalnál 280-an dolgoznak. Így több mint 200 embert kell még alkalmazni, de a tárca őket főként az FVM-ből és megyei hivatalaitól választja ki.

A kormány az MVH létrehozásához 2,2 milliárd forintos PHARE-forrást használhat fel. A miniszter a Világgazdaságot korábban úgy tájékoztatta, hogy az új intézmény uniós akkreditációja jóval kevesebb időt vehet igénybe a SAPARD Hivatal évekig húzódó tortúrájánál. Ágazati szakértők szerint azonban az MVH elismerése így is legalább egy évig tarthat, és nem kizárt a 19-20 hónapos akkreditáció sem. Így a hivatal jóval a jövő májusi csatlakozás után válna alkalmassá az EU-s pénzek fogadására abban az esetben is, ha ez év őszére sikerülne megalakítani – állítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik