Üzleti tippek

Megújul a fogyasztóvédelem

A hatékonyabb piacfelügyeletet és a nagyobb termékbiztonságot szolgálja majd egyebek közt a felülvizsgálat alá vont fogyasztóvédelmi törvény. A civil fogyasztóvédők szorgalmazzák a hatósági munka területi és szakmai összehangolását s a mainál tevékenyebb önkormányzati részvételt.

Folyik a szakmai vita a fogyasztóvédelmi törvény módosításának koncepciójáról. Az elképzelések előtérbe helyezik a piacfelügyeleti tevékenység erősítését, illetve a termékbiztonság növelését. Fontolgatják az egyfokú piacfelügyeleti eljárás bevezetését, így gyorsabbak, hatékonyabbak lehetnének a fogyasztó védelmét szolgáló hatósági fellépések – értesült a Világgazdaság. Amennyiben ugyanis egy termék veszélyes a fogyasztóra, mielőbbi intézkedésre van szükség: különösen arra, hogy a gyártóval, vagy a kereskedővel szemben folytatott eljárás hamar lezáruljon.

A törvény felülvizsgálatát kora indokolja. Ötéves, és mint a többi hasonló korú magas szintű jogszabály – az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján –, rászorulhat bizonyos kiigazításokra. A gyakorlat kívánja meg a hatósági munka szervezeti és szakmai összehangolását, így a jelenleg a belügyi tárcához tartozó területi felügyelőségeknek a gazdasági tárca keretében működő Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez rendelését. A változást szorgalmazzák a civil fogyasztóvédők is. Baranovszky György, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) jogi szakértője szerint a fogyasztóvédelem – különös figyelemmel az uniós csatlakozásra és jövőbeni feladataira – nem nélkülözheti a hatósági teendők szervezeti-szakmai egységét. Ezzel öszszecseng a fogyasztóvédelem egységességét sürgető OFE-javaslat. Ma a hatályos törvények megosztják a tennivalókat. Mint Baranovszky György kifejtette: a különböző területeken – az energiaügyektől a hírközlésig – sok gazdája van a fogyasztóvédelemnek. Emiatt helyenként – például a pénzügyi szolgáltatások körében – óhatatlanul elsikkadnak vagy egyáltalán nem érvényesülnek a fogyasztóvédelmi követelmények.

Az OFE fontosnak tartja egy hatékonyabb oktatási rendszer, valamint annak törvényi rögzítését, hogy az önkormányzatok is tevékeny részt vállaljanak a fogyasztóvédelemben. Kívánatos lenne, ha a civil fogyasztóvédőkre vonatkozó pályázati rendszer alapvető feltételeit ugyancsak a törvény írná elő – mondta Baranovszky. A békéltetés – mint bíróságon kívüli, nemegyszer azt helyettesítő eljárás – mind nagyobb jelentőségű a hazai fogyasztói jogok és gazdasági érdekek védelmében. Baranovszky György a budapesti békéltetőtestület elnökeként is lobbizik azért, hogy a fórumok önálló jogi személyiséget nyerjenek, és elszakadjanak a gazdasági kamaráktól, amelyekhez kapcsolódva működnek napjainkban.

A jelenleg egyeztetés alatt álló, még formálódó tervek szerint – a Ptk.-beli szabályozásnak megfelelően – a törvényben egyértelmű meghatározást kap a fogyasztó fogalma is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik