Üzleti tippek

A magyar vállalatoknak csak a fele ismeri az uniós jogot

Az Európai Unióhoz csatlakozó országok vállalatai jelentős, ám kissé csökkenő mértékben támogatják az integrációt – állapítja meg az Eurochambres, az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége legutóbbi felmérése. A megkérdezett vállalatok 89,4 százaléka támogatta a csatlakozást. Ez az arány valamelyest visszaesett a tavalyihoz képest.

Az uniós jogszabályokat csak a vállalatok fele ismeri

A magyarországi felmérés szerint a vállalatok még mindig kevéssé érdeklődnek az Európai Unió jogszabályaival kapcsolatos információk megszerzése iránt. A magyar vállalatok csupán 53 százaléka tájékozott teljes mértékben, míg 28 százalékuk állítja azt, hogy semmilyen információval nem rendelkezik.

A felmérés rámutat arra, hogy a magyar vállalatok értékelik az információs források minőségét és hasznosságát, amelyek között nagyobb fontosságot tulajdonítanak az európai uniós kiadványoknak, egyetemeknek, intézeteknek, diplomáciai képviseleteknek.

Nincs gond a magyar vállalatok magabiztosságával. A válaszadók 4,0 pontból 2,2-re értékelik az uniós jogszabályoknak való általános megfelelésüket, ami a 10 csatlakozó ország átlaga felett van. A felmérés szerint az uniós szabályzással való összhang szempontjából a legtöbb problémára a versenyszabályok területén lehet majd számítani. A legnagyobb fejlődés a termékhitelesítés, műszaki szabályozás, szabványok, a környezetvédelem és a munkavédelem területein tapasztalható.

A vállalatok egynegyede pesszimistán várja az EU-t

Az üzleti kilátásokat tekintve a magyarországi vállalatok optimisták, habár kevésbé pozitívan látják a helyzetet, mint a többi csatlakozó ország vállalatai. A válaszadók 53 százaléka optimista vagy nagyon optimista, míg növekvő arányban, 27 százalékban pesszimisták vagy nagyon pesszimisták a vállalatok.

A csatlakozás várt kihatásait kiegyensúlyozottan látják a vállalatok. Igen erős a képzett munkaerő valószínű hiánya miatti aggodalom, és többen tartanak a munkanélküliségtől is. A válaszadók 13 százaléka számít nehézségekre a pénzügyi, kereskedelmi területeken, valamint az emberi erőforrások területén. Túlnyomó részben azonban kisebb nehézségekre számítanak, különösen a pénzügyi területen. A vállalatok körülbelül egyharmada semmilyen problémával nem számol.

Sokan elégedetlenek a csatlakozás feltételeivel

A megkérdezett vállalatok 31 százaléka nem szándékozik változtatni az eddigi stratégiáján. További 31 százalékuk úgy gondolja, hogy képesek lesznek a szükséges átalakításokat saját eszközeik segítségével megvalósítani, míg 18 százalékuk keres stratégiai partnert.

A magyar válaszadók 88 százaléka az Európai Unióhoz való csatlakozás mellett van. A megkérdezettek 58 százaléka elégedett a csatlakozási tárgyalások eredményeivel, 29 százalékuk elégedetlen. Annak ellenére, hogy ez fejlődés a tavalyi évhez képest, még mindig Magyarországon nyilatkoztak a legtöbben arról, hogy elégedetlenek a tárgyalásokkal.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik