Üzleti tippek

14 pályázatot hirdetnek a Balaton térségének fejlesztésére

Tizennégy pályázatot hirdetett meg a Balaton Fejlesztési Tanács, amely a Mniszterelnöki Hivatallal kötött megállapodás alapján idén a térségi beruházásokhoz 445 millió forint támogatást ítélhet meg.

Németh Zsuzsanna, a Balaton Fejlesztési Tanács ügynökségének sajtószóvivője azt MTI-nek elmondta: ebben az évben ezen túlmenően 2004-re 222,5, 2005-re pedig további 89 millió forint támogatásra vállalhat kötelezettséget az intézmény.

A legnagyobb összeggel – a három év tekintetében 187,5 millió forinttal – a tó vízminőségének a védelmét, a víz mennyiségének a biztosítását, az élő környezet megóvását és a tórendezési feladatokat szolgáló beruházásokat segíti a Balaton Fejlesztési Tanács. 2003-ban 41 millió, 2004-ben 57,5 millió, 2005-ben 89 millió forinttal járul hozzá a fejlesztésekhez.

Mederkotrásához ez évi pályázata 50 millió forint áll rendelkezésre. A 164 térségbeli település önkormányzatai a belterületi utak fejlesztéséhez idén 70 millió, jövőre 30 millió forint támogatást nyerhetnek el.

Összesen 100 millió forint van a településrendezési tervek elkészítését segítő pályázatra: 2002-ben és 2003-ban is 50-50 millió forintot osztanak szét a nyertesek közt. Ezen a pályázaton a balatoni kiemelt üdülőkörzet vízparti falvai és városai szerezhetnek támogatást a rendezési tervek elkészítésére, felülvizsgálatára, módosítására.

A műemlékek idegenforgalmi hasznosítását a Balaton Fejlesztési Tanács idén 30 millió, jövőre 15 millió forinttal támogatja.

A horgász és kerékpáros turizmus föllendítését szolgáló beruházásokhoz 2003-ban és 2004-ben összesen 25 millióval járul hozzá a fejlesztési tanács.

Az egészségturisztikai befektetések támogatására az idén 15 millió, jövőre 55 millió forint áll rendelkezésre.

A Balaton-mellék szőlészeti és borászati fejlesztéseit ebben az esztendőben 29 millió forinttal támogatják.

A közbiztonság helyzetét javító beruházásokra 2003-ban 35 millió forint jut.

A társadalomtudományi kutatások támogatására 2003-ban 25 millió forintot, a kiemelt balatoni rendezvényekre 25 milliót, a térség tájékoztatási vállalkozásainak pedig 25 millió forintot biztosítanak.

Két további pályázatra 20-20 millió forint jut, ezekkel a Balaton Fejlesztési Tanács a regionális munka szervezését támogatja és a tó védelmét szolgáló egyéb feladatokat látja el.

A támogatások iránt érdeklődő önkormányzatoknak, vállalkozásoknak, intézményeknek pályázatonként más-más önrészesedést, kötelezően meglévő saját erőt írnak elő.

A teljes pályázati csomag a Balaton Fejlesztési Tanács világhálós honlapján olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik