Üzleti tippek

Jön az egységes EU-s útlevél

Ujjlenyomatot vagy más biometrikus azonosítókat is tartalmaz majd az egységes EU-útlevél, amelyet várhatóan 2007-re kell a tagállamoknak bevezetniük. A magyar úti okmányok most még megfelelnek az uniós előírásoknak, ám az új kötelmeket Magyarországnak is teljesítenie kell majd.

Egységes adattartalommal, valamint azonos formai elemekkel és biztonsági előírásokkal ellátott európai uniós útlevelek bevezetését tervezi Brüsszel. „Az egységes EU-útlevelek kibocsátására vonatkozó uniós norma előkészítése megkezdődött, s a végső döntés meghozatalára jogosult Európai Bizottság várhatóan 2007-ben rendeli el a tagállamoknak az egységes úti okmányok bevezetését” – közölte kérdésünkre Urbán György, a Belügyminisztérium központi hivatalának vezetője. Értesülések szerint a tervezett egységes európai útleveleket, a nagyobb okmánybiztonság érdekében, várhatóan úgynevezett biometrikus azonosítóval is el fogják látni.

Erre az arc, az arcélek, a hang, az írisz, valamint az ujjlenyomat egyéni jellegzetességeinek rögzítésére alkalmas azonosítók egyaránt szóba jöhetnek. A legmegbízhatóbb és a legjobban bevált megoldást azonban szakértők szerint pillanatnyilag az ujjlenyomat rögzítése kínálja.

A biometrikus azonosítójelek bevezetésének lehetőségeit a hazai szakértők is vizsgálják, ám Magyarországnak közvetlenül az unióba történő belépést követően nem kell módosítani úti okmányait, mert az 1998. szeptember 1-je után kiadott útlevelek már megfelelnek a közösség jelenleg hatályos technikai és okmányvédelmi előírásainak – fejtette ki Urbán György. Az ezt megelőzően kiadott útlevelek érvényessége legkésőbb az idén szeptemberben lejár.

Az uniós és a magyar okmányok folyamatos harmonizálásának biztosítása érdekében néhány hónapon belül nemzeti okmánybizottság néven új testület jöhet létre, amelynek feladata az okmányokkal kapcsolatos uniós változások figyelemmel kísérése s ezek magyarországi alkalmazásának előkészítése lenne. A Belügy- és a Külügyminisztérium részvételével megalakítandó bizottság felállítása érdekében az illetékes szervek egy kormány-előterjesztést dolgoznak ki, amely várhatóan még ebben a fél évben a kabinet elé kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik