Üzleti tippek

Hazánkban száz cég pályázik az iraki újjáépítésre

admin
admin

2003. 05. 26. 00:00

Az iraki újjáépítésben való részvételre azok az iraki referenciákkal rendelkező cégek pályázhatnak sikerrel, amelyek kikötők és repülőterek építésében, az energiaellátás helyreállításában már szereztek tapasztalatokat.

A magyarországi cégek az egyesült államokbeli infrastrukturális beruházásokkal foglalkozó Bechtel alvállalkozójaként vehetnek részt az iraki újjáépítésben, ehhez az amerikai cég honlapján kell jelentkezni.

Regisztrációs díjat kérnek a pályázóktól

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter több magyar, a stabilitásban érdekelt cég vezetőjével találkozott pénteken Budapesten. A megbeszélés után a miniszter elmondta: az újjáépítésben résztvevő legnagyobb fővállalkozó honlapján található jelentkezési lap kitöltésével, regisztrációs díj fejében tudnak jelentkezni a cégek.

Gőzerővel folynak a tárgyalások

Azok a vállalkozások indulhatnak jó eséllyel, amelyek iraki referenciával rendelkeznek.
Előnyben részesülnek az újjáépítés első szakaszában azok a vállalatok, amelyek kikötők, energiaellátás, repülőtér működőképességének helyreállítását szolgáló projektekben való részvételről szóló referenciával rendelkeznek. Előnyt jelent az is, ha a cégek kisösszegű, egymillió dollár körüli projektekre pályáznak. A magyar kormány diplomáciai úton, konzultációkkal segíti a cégeket abban, hogy közvetlenül is tárgyalni tudjanak a fővállalkozóval. Réthy Imre, a tárca közigazgatási államtitkára jelenleg is e célból tartózkodik az Egyesült Államokban, Csillag István a jövő hét elején utazik Washingtonba.

Száz magyar, ötezer külföldi cég pályázik

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-hez (ITDH) eddig mintegy 100 cég jelentkezett, hogy részt venne az iraki újjáépítésben, a Bechtel honlapján eddig 72 országból mintegy 5 ezer cég regisztráltatta magát. Lednitzky Péter, az ITDH vezérigazgatója elmondta: az ITDH-nál az építőipari, petrolkémiai, élelmiszeripari, gyógyszeripari, áramtermelői, infrastrukturális és telekommunikációs cégek jelentkeztek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.