Üzleti tippek

Részvény helyett befektetési jegyet

Csökkent a lakosság tulajdonában lévő részvények és állampapírok állománya, míg nőtt a birtokában lévő befektetési jegyek összértéke az első negyedévben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján csütörtökön közzétett jelentésből. A jegybank adatai szerint 10 százalékkal nőtt az állampapír-állomány, melynek zömét külföldiek jegyezték le; a birtokukban lévő állampapírok összértéke meghaladja a 2 ezer milliárd forintot.

A tőzsdei részvények állománya piaci értéken március végén 2863,1 milliárd forintot tett ki, ami 84 milliárd forinttal elmarad a december végitől. A csökkenés túlnyomórészt az árfolyamok eséséből adódott, aminek hatása 76,2 milliárd forint volt. Leginkább – 81,6 milliárd forinttal – a külföldiek birtokában lévő részvényállomány csökkent. A háztartások részvényeladása az előző negyedévinél valamivel kisebb mértékben 4,3 milliárd forinttal meghaladta a vásárlások értékét. A külföldi befektetők részvénypiaci részesedése az első negyedévben 0,8 százalékponttal mérséklődött, így március végére 71 százalékosra csökkent volt.

A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken az első negyedévben 947,8 milliárd forintról 1110,2 milliárd forintra emelkedett, miközben az egyes tulajdonosi szektorok részesedése az előző negyedévekhez képest jelentős mértékben nem változott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik