Üzleti tippek

Részvény helyett befektetési jegyet

admin
admin

2003. 05. 22. 00:00

Csökkent a lakosság tulajdonában lévő részvények és állampapírok állománya, míg nőtt a birtokában lévő befektetési jegyek összértéke az első negyedévben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján csütörtökön közzétett jelentésből. A jegybank adatai szerint 10 százalékkal nőtt az állampapír-állomány, melynek zömét külföldiek jegyezték le; a birtokukban lévő állampapírok összértéke meghaladja a 2 ezer milliárd forintot.

A tőzsdei részvények állománya piaci értéken március végén 2863,1 milliárd forintot tett ki, ami 84 milliárd forinttal elmarad a december végitől. A csökkenés túlnyomórészt az árfolyamok eséséből adódott, aminek hatása 76,2 milliárd forint volt. Leginkább – 81,6 milliárd forinttal – a külföldiek birtokában lévő részvényállomány csökkent. A háztartások részvényeladása az előző negyedévinél valamivel kisebb mértékben 4,3 milliárd forinttal meghaladta a vásárlások értékét. A külföldi befektetők részvénypiaci részesedése az első negyedévben 0,8 százalékponttal mérséklődött, így március végére 71 százalékosra csökkent volt.

A befektetési jegyek állománya nettó eszközértéken az első negyedévben 947,8 milliárd forintról 1110,2 milliárd forintra emelkedett, miközben az egyes tulajdonosi szektorok részesedése az előző negyedévekhez képest jelentős mértékben nem változott.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.