Üzleti tippek

Önfoglalkoztatás ősztől – ki fizeti a tb-t?

Tiszta viszonyokat kíván létrehozni a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) az önfoglalkoztatás területén, a tervek szerint az őszre már az Országgyűlés elé kerül az erre vonatkozó törvényjavaslat.

Burány Sándor miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten elmondta: az előzetes elképzelések szerint hároméves fokozatos bevezetéssel a munkaadóknak akkor is meg kell majd fizetniük a társadalombiztosítási járulékokat, ha ténylegesen munkaviszony szerint dolgozó munkavállalókat megbízási vagy vállalkozói szerződés alapján foglalkoztatnak.

Ha a társadalmi vita alapján ez a megoldás kerül tovább a kormány, az Országgyűlés elé, az első évben, jövőre ez már egyharmadnyi többletterhet jelent azoknak a munkaadóknak, akik ilyen formában foglalkoztatnak.

A miniszter szólt arról, hogy a törvény ugyanakkor lehetőséget ad majd arra is, hogy ha nem a társadalombiztosítási járulékok alóli mentesség az elsődleges cél, hanem a munka rugalmas megszervezése, akkor jogszerű módon bízhassák ezt a tevékenységet önfoglalkoztatókra. Ne kelljen attól tartaniuk, hogy a munkaügyi ellenőrök átminősítik a megbízási, vállalkozói jogviszonyt munkaviszonnyá.

A törvény pontos kritériumrendszert határoz meg majd az önfoglalkoztatásra. A tervek szerint azok, akik e kritériumok közül legalább hármat teljesítenek, jogszerűen önfoglalkoztatóként végezhetik tevékenységüket, és az adott vállalkozói, társasági forma alapján fizetik meg adó és társadalombiztosítási kötelezettségeiket.

Mivel a probléma széles körben vált ki nagy érdeklődést, az általános gyakorlattól eltérően már a közigazgatási egyeztetés előtt társadalmi vitára bocsátják a vitaanyagot. Elküldték azt a munkavállalói, munkaadói érdekképviseleteknek, illetve az olyan szakmák képviselőinek, ahol nagyarányú az önfoglalkoztatói forma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik